Premijer Kišida proglasio pobjedu

4
Foto: REUTERS/Issei Kato

Japanski premijer Fumio Kišida proglasio je danas pobjedu svoje koalicije na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Kišida, centrista po opredjeljenju, koji je na premijerskoj funkciji mjesec dana, obećao je da će podstaći ekonomski rast trećim finansijskim paketom u vrijeme pandemije.

On je rekao da će nacrt ovog paketa biti urađen ovog mjeseca.

Kišida je izjavio da će Japan „preuzeti vodeću ulogu u radu prema nultim emisijama gasova u Aziji“, dan prije polaska u Glazgov na samit UN o klimi, prenio je AFP.

Vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) i njen manji koalicioni partner, stranka Komeito, osvojili su 293 od 465 mandata u donjem domu parlamenta, javili su lokalni mediji dok se finalizuju konačni rezultati.

– Izbori su bili veoma teški, ali pokazana je volja naroda da mi kreiramo budućnost ove zemlje pod stabilnom vladom koalicije LDP-Komeito i Kišidinom administracijom – rekao je premijer.

Investitori su pozitivno reagovali na izborne rezultate, pa je berzanski indeks „Nikei“ porastao za preko dva procenta poslije objavljivanja rezultata izlaznih anketa.

Vladajuća koalicija do sada je imala 305 mandata, a od toga je LDP imao samostalno 276.

Kišida je stupio na dužnost prije mjesec dana, nakon što je njegov prethodnik Jošihide Suga podnio ostavku poslije samo godinu dana na tom položaju, dijelom zbog nezadovoljstva javnosti povodom načina na koji je reagovao na krizu koju je donio kovid 19.