Premijer Slovačke Robert Fico u ozbiljnom, ali stabilnom stanju

7
Foto: Tanjug

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen, premijer Slovačke Robert Fico je u veoma ozbiljnom ali stabilnom stanju, saopšteno je iz bolnice u Banskoj Bistrici. Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave, a ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok zatražiće sazivanje Savjeta bezbjednosti Slovačke. Slovački mediji prenose da je policija optužila napadača za pokušaj ubistva.

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u jučerašnjoj pucnjavi, u veoma je ozbiljnom ali stabilnom stanju, saopšteno je jutros na konferenciji za medije u Banskoj Bistrici.

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je operacija Roberta Fica trajala pet sati i da su u nju bila uključena dva tima.

– U ovom trenutku, njegovo stanje je stabilizovano, ali je veoma ozbiljno, biće na intenzivnoj njezi – rekla je Lapunikova novinarima.

Zamjenik premijera Robert Kalinak rekao je da su ljekari uspjeli da stabilizuju Ficovo stanje tokom noći i da su u toku procedure koje će omogućiti dalje poboljšanje.

-„Nažalost, stanje ostaje veoma ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali mi svi želimo čvrsto da vjerujemo da će on uspjeti da prebrodi ovu situaciju – naveo je Kalinak.

Mediji prenose da Fica očekuje još jedna operacija.

Napadač optužen za pokušaj ubistva

Policija je, kako prenose slovački mediji, optužila napadača za pokušaj ubistva sa predumišljajem. Prijeti mu kazna do 25 godina zatvora.

Napadač je uhapšen odmah, ali još nije identifikovan. Iako pojedini slovački mediji prenose da je identifikovan kao 71-godišnji pisac i politički aktivista, to nije zvanično potvrđeno.

Fico je juče pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, gdje je održana sjednica vlade.

Čaputova i Pelegrini se zajedno obratili javnosti

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova i izabrani predsjednik Peter Pelegrini zajedno su se obratili nakon pokušaja ubistva premijera Roberta Fica.

Čaputova je navela da će pozvati sve lidere parlamentarnih stranaka na zajednički sastanak i pozvala na smirivanje političkih tenzija u društvu nakon pokušaja ubistva Fica.

Pelegrini je pokušaj ubistva Fica opisao kao „ljudsku tragediju“ i pozvao na jedinstvo.

Pored toga, pozvao je kandidate za Evropski parlament da obustave ili primire svoju kampanju, dodavši da su „dodatne konfrontacije posljednje što je Slovačkoj danas potrebno“.