Preminula Darinka Čalenić, legendarna Dara iz „Žikine dinastije“

51
Foto: blic.rs

Glumica Darinka Čalenić, legendarna Dara iz „Žikine dinastije“, preminula je u 87. godini poslije duge i teške bolesti.

Darinka je preminula sinoć, saopšteno je iz Kino-teatra.

Sahranjena će biti u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

Darinku gledaoci pamte iz filma „Žikina dinastija“ u kojoj je tumačila ulogu Dare, Žikine supruge.

Osim toga, glumica je imala i uloge u filmu „Pop Ćira i pop Spira“, a njene čuvene replike se i danas pamte.

Nagrađena je 2006. godine zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima, a 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu „Pop Ćira i pop Spira“.

Darinka Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu.

Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. godine postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište, dok 1974. godine prelazi u slobodne umjetnike. Penzioniše se 1988. godine.

Na sceni je odigrala više od 40 glavnih uloga. Na televiziji je učestvovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dječijem programu, a u filmovima je odigrala veliki broj uloga („Kad budem mrtav i beo“, „Gospođa ministarka“ i drugi).

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u Savonaroli i njegovim prijateljima).

Od 1970. godine živjela je u Americi, gdje je igrala u drami I. Bergmana „Persona“, koju je režirao njen suprug, ugledni profesor Filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva.

U Beograd se vratila 2014. godine, gdje posljednje godine života provodi sa svojim suprugom.

Od 2004. godine, ustanovljene su dvije specijalne (novčane) nagrade na Sterijinom pozorju, za najbolju glumicu i glumca do 30 godina iz Fonda „Dara Čalenić“.