Preminula Tina Tarner

15
Foto: Tina Tarner u Londonu 1986. (Andre Csillag/REX)

Muzička zvijezda Tina Tarner preminula je u 84. godini, u Švajcarskoj, poslije duže bolesti, saopštio je njen portparol.

– Tina Tarner, kraljica rokenrola, umrla je danas nakon duge bolesti u svom domu u Kisnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj. Svijet je izgubio muzičku legendu i uzor – navodi se u izjavi predstavnika preminule pjevačice.

Posljednjih godina, borila se sa posljedicama raka crijeva, koji joj je dijagnostikovan 2016, dok joj je 2017. godine transplantovan bubreg.

Tarnerova je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svijetu kao solo umjetnik i jedna od ključnih pop ikona 1980-ih godina.

Tarnerova je potvrdila i pojačala ulogu crnkinja u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mjere da je Mik Džeger priznao da mu je bila inspiracija.

Poslije dvije decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ajkom Tarnerom, krenula je kroz karijeru sama i – poslije nekoliko neuspješnih početaka – postala je jedna od ključnih pop ikona 1980-ih sa albumom Private dancer.

Njen život je zabilježen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.

– Njen muzički lik je uvijek bio nabijena kombinacija misterije, kao i lagane, melanholije pomješane sa jakom vitalnošću koja je često koketirala sa opasnošću – napisala je naučnica Dafni A. Bruks za Gardijan 2018.

Branje pamuka i Ajk

Tina Tarner je rođena kao Ana Mej Bulok 26. novembra 1939. godine i odrasla je u Natbušu u Tenesiju, gdje je, kako je govorila, kao dijete brala pamuk sa svojom porodicom.

Pjevala je u crkvenom horu malog grada, a nakon što su njeni vokalni talenti postali očigledni, Ajk Tarner joj daje umjetničko ime Tina Tarner koje je zaštitio. Karijeru je počela sa 19 godina kao pjevačica i prateći vokal u „Kings of Rhythm“ sa Ajkom Tarnerom i prvim singlom Mala En (Little Ann).

– Moja veza sa Ajkom bila je osuđena na propast onog dana kada je shvatio da ću mu zarađivati novac. Morao je da me kontroliše, ekonomski i psihološki, tako da ga nikada ne bih mogla ostaviti – napisala je Tarnerova u svojoj biografiji Moja ljubavna priča iz 2018.

Debitovala je pod tim imenom sa singlom Ajka i Tine Tarner A Fool n Love, u julu 1960. godine, koji se probio u top 30 u SAD i započeo niz respektabilnih pozicija na top-listama.

Godine 1964. potpisali su ugovor sa Warner Bros imprint Loma Records koji je objavio njihov prvi album na top listama: Live! The Ike & Tina Turner Show.

U drugoj polovini 60-ih, duo je sarađivao sa mnogim velikim imenima iz svijeta roka kao što su Fil Spektor, Rolingstonsi, Dejvid Bouvi, Elton Džon…

Dvojac je sedamdesetih godina prošlog vijeka bio svojevrsna muzička sila koja je bila na vrhu top lista i osvajala Gremi – a to je bila trka koja se završila kada je Tarnerova napustila Ajka, koji je bio konstantno nasilan.

Blistava karijera

Njeni najveći muzički hitovi u karijeri su Simply the best, Proud Marry, I don’t Wanna Loose you, 1984, What’s Love Got to Do with it, I Can’t Stand the Rain, Help, River deep – Mountain High – singl koji je otpevala sa Ajkom, We Don’t Need Another Hero…

Tina Tarner je jedna od najpopularnijih pjevačica na svijetu sa više od 180 miliona primeraka prodatih albuma širom svijeta.

Foto: Richard Young/REX

Oprobala se i na filmu pa je tako igrala u ostvarenjima Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Pobesneli Maks, Poslednji akcioni heroj…

Tina Tarner je dobila osan Gremi nagrada, mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame, a časopis Roling stoun ju je svrstao u Listu besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena.