Preminuo Arie Livne

169
Foto: ekspres.net

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu Arie Livne umro je u Jerusalimu u 99 godini, potvrđeno je Srni u Jevrjeskom kulturnom centru u Banjaluci.

Livne je bio savjetnik predsjednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, kao specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Rođen je u Budimpešti 1921. godine. Djetinjstvo je proveo u Novom Sadu odakle ga 1941. godine roditelji premještaju u Budimpeštu.

Mađarski fašisti ga 1942. godine mobilišu u rudnik kod Bora, u istočnoj Srbiji, u kom su se na prinudnom radu nalazili Jevreji iz Rumunije, Čehoslovačke, te potkarpatskih dijelova Rusije.

Pred kraj rata, nakon saznanja da se Mađari i Nijemci povlače, Livne se prebacuje na teritoriju pod kontrolom partizanskih snaga gdje im se priključuje.

Krajem 1944. godine, njegovi roditelji su prebačeni u Aušvic gdje mu je ubijena majka, a otac preživio tako što je postao pisar zahvaljujući poznavanju njemačkog jezika.

Dio porodice iz Koprivnice je ubijen u ustaškom logoru Jasenovac, a drugi dio u Budimpešti tako da je Arie Livne ostao jedini preživjeli član iz nekada brojne porodice Livne.

Jedan period je, zahvaljujući podršci prijatelja iz bivšeg logora u Boru, vodio filmsko preduzeće u Beogradu kao direktor filmskog odjeljenja, a 1956. godine odlazi u Izrael, gdje je osnovao filmski arhiv Izraela koji danas nosi ime poznatog reditelja Stivena Spilberga.

Bio je direktor informativnog odjeljenja u vladi Izraela, a potom zamjenik i generalni direktor Jevrejske agencije.

Dobitnik je specijalne zahvalnice Vlade Republike Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između srpskog i jevrejskog naroda, Orden časti Republike Srpske prvog stepena za zasluge i pomoć srpskom narodu.

U Jevrejskom kulturnom centru Srni su rekli da će Arije Livne biti sahranjen danas u Jerusalimu.