Preminuo glumac Mirko Babić

277
Foto: Tanjug

Glumac Mirko Babić, koji je javnosti najpoznatiji po ulozi Dragojla u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, preminuo je u 72. godini, saznaje RTS.

Mirko Babić je bio prvak drame najstarijeg pozorišta u Srbiji, Knjaževsko-srpskog teatra.

Gledali smo ga kao Šekspirovog Kralja Lira, Ivana Karamazova Dostojevskog, u Mihailovićevim „Tikvama“ i kao Čedu u Nušićevoj „Ministarki“.

Šira javnost najviše ga pamti kao Dragojla u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, a ostaće upamćena njegova čuvena replika „Mislim, nemoj da se ljutiš“.

Mirko Babić je rođen u Kragujevcu. Sa diplomom beogradske Akademije za pozorište 1973. godine, umjesto prestoničkih scena, izabrao onu sa koje su i prije njega u svijet teatra uplovili najveći jugoslovenski glumci.

– Svaki susret sa Mirkom je bio iskren, lijep, kratkotrajno-dugotrajan i pun emocija – govorio je o Mirku njegov kolega, glumac Aljoša Vučković.

Nosilac je brojnih priznanja za svoj rad, među kojima je i statueta „Joakim Vujić“, koju Knjaževsko-srpski teatar dodjeljuje za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti.

Takođe, nosilac je priznanja „Zaslužni građanin grada Kragujevca“, najvećeg priznanju koje može dobiti jedan Kragujevčanin.

Srpska pravoslavna crkva ga je 2013. odlikovala Ordenom Svetog Save drugog reda.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeni.