Preminuo Predrag Živković Tozovac

21
Foto: Petar Marković/RAS Srbija

Srpski pjevač i kompozitor narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je danas u 85. godini od posljedica virusa korona.

Predrag Živković Tozovac posljednjih nedjelja liječio se od virusa korona, a vijest da je preminuo za „Blic“ je potvrdio njegov kum.

– Nažalost nije izdržao, ovaj kovid ga je skroz razorio – rekao je on.

Biografija

Rođen je u Kraljevu 22. januara 1936, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Otac Toza je u to vrijeme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gdje je mali Predrag provodio često svoje vrijeme slušajući stare narodne pjesme. Oca Tozu su Nijemci strijeljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hljeb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine („Olistala šuma”, „Oči su ti tugom prelivene”, „Kad povedem kolo moje”, „Jesen stigla i u naša sela”).

Postaje poznat 1967. godine pjesmom za singl ploču (pjesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“.

Sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Godine 1972. pjeva pjesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Njemačku. Nakon dvije godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da pjeva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pjevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio-televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Održao je 28. oktobra 2012. solistički koncert u „Sava centru“.