Prijava protiv Dedića – tužilac u Bijeljini naložio dokumentovanje javnog podsticanja nasilja

17
Foto: federalna.ba/AA

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina obaviješten je o prijavi protiv protiv potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića nakon čega je naložio preduzimanje mjera na dokumentovanju krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

U Policijskoj upravi Zvornik rečeno je Srni da je policija u Bratuncu 8. decembra zaprimila prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj osnovi.

– Bratunčaka Policijska stanica zaprimila je prijavu koje je podnijelo lice iz Bratunca čiji su inicijali V.P. koje je navelo da, zbog tih prijetnji, strahuje za ličnu i bezbjednost građana svoje nacionalnosti – naveli su iz Policijske uprave Zvornik.

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske Vojin Pavlović ranije je Srni potvrdio da je podnio prijavu protiv Dedića zbog njegove ratne biografije, učešća u zloglasnoj jedinici „El mudžahedin“ i prijetnji koje je tom prilikom iznio.

Pavlović je naveo da postoji video-snimak koji se može naći na društvenim mrežama u kojem Dedić govori o svom ratnom putu i želji „da kolje sve što je srpsko“.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zvornika Dragislav Mijanović rekao je da je zabrinjavajuće da je Dedić još na slobodi iako se više od 10 godina zna kakva je njegova ratna proslošst.

– O tom čovjeku se zna sve, o njegovim ratnim nedjelima o kojima sam govorio i davao izjave, ukazivao na njegovu sumnjivu ratnu prošlost, ali nije vrijedilo – rekao je Mijanović.

Predsjednik bratunačkog SNSD-a Marko Mrkajić rekao je da će predstavnici Opštinskog odbora SNSD-a Bratunac razgovarati danas sa koalicionim partnerima u lokalnom parlamentu i tražiti smjenu Dedića.