Princ Filip o patrijarhu Irineju: Čuvaćemo patrijarhov zavjet – Kosovo i sloga

11
Foto: Princ Filip/Twitter

Princ Filip Karađorđević oprostio se od Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Težak i sumoran dan za našu crkvu i naš narod. Naš patrijarh bio je veliki trudbenik, požrtvovan i odgovoran pastir, dobar čovjek i veliki rodoljub. U teškim i turbulentnim vremenima u kojima živimo, patrijarh Irinej pokazivao nam je put mira, pravde i ljubavi.

Odlazak patrijarha Irineja veliki je gubitak za SPC i naš narod, ali i veliki gubitak za našu porodicu. U godinama za nama, postali smo dobri prijatelji: vjenčao je moju suprugu i mene, krstio je mog sina, na njegove molbe i njegovim blagoslovom odlučio sam da se sa suprugom i sinom definitivno doselim u Srbiju. Po našem doseljenju u Beograd, on je bio prvi koji nam je poželio dobrodošlicu, koji me je podržavao, savjetovao…

Zahvalan sam Bogu što sam posljednjih mjeseci dosta vremena proveo kraj njega. Pamtiću svaku riječ, svaki savjet, svaku njegovu priču, posebno priče o Kosovu i Metohiji, koje je toliko volio i zbog našeg naroda na Kosovu beskrajno brinuo i patio.

Čuvaćemo njegov zavjet: nećemo zaboraviti Kosovo i trudićemo se da budemo jedinstveni i složni.

Neka Gospod našem patrijarhu Irineju podari rajsko naselje i vječni život u Hristu koga je cijeli život ljubio i služio mu.

Vječna mu slava i hvala!

Foto: Princ Filip/Twitter