Pritiscima i ucjenama tjeraju na protest

215
Foto: „Alumina“

Nakon što su zvornički gradski odbori tri političke partije SDS-a, PDP-a i Pokreta „Za pravdu i red“ najavili skup za danas u 18 časova ispred Centralnog spomen-obilježja u Zvorniku pod nazivom „Odbrana Alumine“, direktor obdaništa ovog preduzeća Ivana Milošević pozvala je članove „Vajber“ grupe kolektiva vrtića na protest neizgovorenom prijetnjom otkazom.

Učesnici protesta u Zvorniku regrutuju se protiscima i ucjenama poput ovog iz „Alumininog“ vrtića.

Foto: Screenshot

Organizacije boraca i ratnih vojnih invalida protiv uličnih protesta

Juče se oglasila i Gradska boračka organizacija Zvornik koja je u saopštejnu za javnost istakla da je protiv rješavanja pitanja kompanije „Alumini“ na ulici. U saopštenju traže od Vlade Republike Srpske da na sebe peuzme odgovornost i da kroz institucije preispita dosadašnja dešavanja u „Alumini“ nastala prilikom prodaje.

Gradska organizacija ratnih vojnih invalida Zvornika, takođe ne podržava okupljanja i proteste na ulici povodom rješavanja pitanja statusa zvorničke „Alumine,“ smatrajući isto da problem treba da riješava Vlada, a sa ciljem daljeg rada fabrike koja je nosilac privredog razvoja ove regije i Republike Srpske.

Stvarna pozadina protesta – Vukanoviću bitniji glasovi od radnika „Alumine“

Ovim okupljanjem, prije zvaničnog starta, počinje predizborna kampanja u Zvorniku, gradu koji je Nebojša Vukanović već poodavno odredio ključnim u ovogodišnjem izbornom procesu.

Analizirajući moguće izborne rezultate, Vukanović vidi šansu u Zvorniku gdje je uspio različitim metodama da nezadovoljstvo rukovodeće elite u „Alumini“ preusmjeri na političke vode i na njihovom problemu napravi izborni rezultat.

Tako je čisto ekonomska priča otkupa državnih potraživanja pretvorena u „Odbranu Alumine“ pa će se na protesnom skupu obratiti politički predstavnici koju su se usprotivili toj odluci.