Priznali i mediji iz FBiH: Živi ljudi, a imaju nišane!

34
Foto: raskrinkavanje.me

Živi ljudi, a imaju nišane. Da je tako nešto moguće samo u Potočarima, priznali su i u medijima drugog entiteta, piše ATV.

Spisak sa imena živih ljudi koji se vode kao žrtve stradale u Srebrenici napravljen je u Srpskoj, u OJT Bijeljina pokrenuta je i istraga. Da u trenutku kada je pravljen spisak nestalih za spomen zid nije postojao proces verifikacije, priznaje i nekadašnji član Kolegija direktora Amor Mašović.

Verifikacija je počela tek 2004, ali ni konačni spisak taj proces nije prošao. Po njemu, svako onaj ko se nađe na spisku, a živ je, trebalo je sam da se javi. Kada to priznaje Mašović, koji je učinio sve da mit o navodom „genocidu“ zaživi, onda je jasno da je prava brojka daleko veća, poručuje Branimir Kojić.

– Zanimljivo je da se oni opravdavaju i na ovaj način nam priznaju da ti spiskovi i taj broj od 8.372 nije potpuno jasan i nije čist – kaže Branimir Kojić, predsjednik skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Nakon toliko godina došli smo do priznanja da su na spisku i živi. Sve te godine iz Srpske su stizali pozivi da nauka, istorija utvrde činjenično stanje, ali su u Federaciji zbog toga samo naišli na šikaniranje. Ni danas ne postoji nikakav akt da se ta nazovimo greška ispravi kaže Viktor Nuždić.

– Moram istaći da se zabranjuje sloboda misli, govora, a ovo je jedan primjer kako se dešavaju greške na koje ako ne ukazujemo postaju činjenice – ističe Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Činjenica je tako da je broj žrtva u Srebrenici daleko manji. Oko 80 imena došla je Republika Srpska putem CIPSA. To nije nikakva greška nego podvala, smatra predsjednik Srpske.

– Ovdje se postavlja pitanje koliko je njih čija su imena uklesana, a oni žive u Švedskoj, Njemačkoj, Kanadi, Australiji za koje mi ne znamo, a ja sam uvjeren da ih ima bar 3,4 puta više nego što smo mi otkrili – kaže Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

Sve to da je za pravo da genocida nije bilo. Jer je tako nešto pokazala i nauka i struka, a sada i priznanja.