Prnjavor: Pomen poginulima i priznanja zaslužnima

50
Foto: SRNA

U Spomen-hramu na Vučijaku i kod spomenika u Šibovskoj danas je služen parastos poginulim borcima u proteklom ratu, u okviru obilježavanja krsne slave opštine – Preobraženja Gospodnjeg, nakon čega su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Povelja zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom za izuzetne zasluge za Republiku Srpsku – najviše opštinsko priznanje, uručena je Desi Đurić iz Kokora, koja je u proteklom ratu ostala bez sinova Pere i Nenada. Prije devet godina iznenada joj je preminuo i treći sin Nebojša, demobilisani borac, koji je pomagao majci na kućnom ognjištu.

Đurićeva kaže da je teško u samoći, ali da se mora smoći snage i živjeti dalje zbog unučadi.

– Bilo mi je posebno teško dok nisam znala šta mi je sa najmlađim sinom Nenadom koji je nestao na ozrenskom ratištu. Sahranila sam ga prošle godine, nakon punih 25 godina strepnje. Sada mi je bar malo lakše jer im znam za grob – kaže Đurićeva.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da majci koja je za kratko vrijeme izgubila trojicu sinova, od kojih dvojicu u ratu, priznanja i nagrade ne mogu umanjiti bol koji nosi u sebi, ali da je važno da zna da lokalna zajednica u kojoj živi saosjeća sa njom.

– Na području naše opštine živi još jedna majka koja je imala sličnu tragičnu sudbinu. Ni nju nismo zaboravili, kao ni sve druge porodice koje su pretrpjele porodične gubitke tokom ratnih dešavanja. Učinićemo sve da njihov položaj učinimo boljim – poručio je Tomaš.

On je napomenuo da je stav lokalnih vlasti da se opštinske nagrade dodjeljuju i privrednicima koji imaju najveće investicije ili koji zapošljavaju najviše radnika.

– Ovogodišnji dobitnici Sirana ‘Milanković’ i preduzeće Cereks su firme koje imaju perspektivu i koje će tek doći do izražaja na tržištu opštine Prnjavor, ali i šire – rekao je Tomaš.

Preduzeću „Cereks“ za postignute rezultate u poslovanju i ostvareno visokorangirano mjesto na listi najbrže rastućih kompanija u BiH za 2019. godinu uručena je Povelja opštine Prnjavor sa zlatnim grbom, a opštinska Povelja sa srebrnim grbom uručena je Daliboru Milankoviću iz Donjih Palačkovaca za postignute rezultate u proizvodnji zdrave hrane.

Milanković je zahvalio za priznanje i najavio nova investiciona ulaganja u siranu u kojoj je zaposleno šest radnika i angažovano 30 kooperanata.

– Do kraja oktobra povećaćemo proizvodne kapacitete na 150.000 litara mlijeka mjesečno, a planiramo i proizvodnju novih proizvoda – rekao je Milanković.

Pohvale su dodijeljene Aleksandru Atiću za zasluge u ličnom angažovanju na sprečavanju širenja požara koji je zahvatio prostorije „Radio Prnjavora“, Slađani Milanković iz Donjih Palačkovaca za doprinos poboljšanju demografske slike opštine Prnjavor, Goranu Gunjeviću iz Prnjavora za učešće u brojnim humanitarnim akcijama i pokroviteljstvima, Bori Babiću iz Štrbaca za izuzetne rezultate u stočarskoj proizvodnji i Dajani Bašić iz Prnjavora za postignute izvanredne rezultate učenika.

Obilježavanju krsne slave prethodila je sinoćnja služba u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i lomljenje slavskog kolača u prisustvu opštinskog rukovodstva. Zbog epidemiološke situacije nije održana Preobraženjska litija.