Prodanović: BiH više nego ikada potrebna tolerancija prema drugačijima

11
Foto: Anadolija

BiH je danas više nego ikada potrebna tolerancija prema drugima i drugačijima, izjavio je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović povodom 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije.

– Dosezanje pune harmonije u različitosti imperativ je za sve nosioce vlasti na svim nivoima u BiH, ali i za svakog običnog čovjeka u ovoj zemlji kako bismo, svi zajedno, različitosti pretvorili u prednosti u političkom, ekonomskom, vjerskom i kulturnom pogledu i kako bismo svakoga dana radili na promociji mira i kulture mira koja je zasnovana na toleranciji – istakao je Prodanović.

On je podsjetio da se sutra navršava punih 25 godina od proglašenja ovog datuma za Međunarodni dan tolerancije.

Godinu dana prije nego što je Generalna skupština UN svojom rezolucijom proglasila Međunarodni dan tolerancije, članice Uneska usvojile su, takođe, 16. novembra, Deklaraciju o principima tolerancije, koja poziva sve zemlje i narode da poštuju i slave različitost i pravo na različitost, što je, kako se ističe, temelj bogatstva društava i trajnog mira u cijelom svijetu.

– I ništa bolje ne definiše toleranciju kao čuvena rečenica iz Deklaracije, koja kaže da je tolerancija harmonija u različitosti. Ova definicija svakako predstavlja najkraći i najbolji opis BiH, zemlje čije najveće bogatstvo, kao što je mnogo puta rečeno, jesu i treba da budu njene različitosti – poručio je Prodanović.