Prodanović: Građani, a ne međunarodni zvaničnici treba da odlučuju ko će ih predstavljati

25
Foto: Anadolija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je Srni da nisu dobre poruke bilo kog međunarodnog zvaničnika koji nagovještava da bi budućnost u BiH ili Republici Srpskoj trebalo da se odvija bez ma kog političkog aktera, jer su građani ti koji odlučuju na izborima ko će ih predstavljati.

– To je jako loša poruka koja obesmišljava osnovnu ulogu izbora – da građani određuju i biraju ko će ih predstavljati – istakao je Prodanović.

Prodanović napominje da je svaki drugi pristup tome jako loš i da u određenom smislu može homogenizovati biračko tijelo oko određenih pitanja.

– Mi se u principu zalažemo za to da se u bilo kom pogledu ne koriste bonska ovlaštenja koja su ranije po našoj ocjeni nametnuta bez osnova i bez osnovnih zamisli Dejtonskog mirovnog sporazuma – ocijenio je Prodanović.

On je dodao da smatra da ukupna retorika sa svih strana, koja je trenutno na sceni, treba da utihne, a da se da mogućnost racionalnim razgovorima o svim bitnim pitanjima koja su od interesa i za entitete, za konstitutivne narode i za svakog građanina u BiH.

– Stoga bi i predstavnici međunarodne zajednice trebalo da doprinose ukupnoj konsolidaciji stanja, u medijaciji da imaju jednak odnos prema svim političkim akterima na političkoj sceni u BiH – poručio je Prodanović.

Kristijan Šmit rekao je na „Fejs“ televiziji da će raditi na tome da se u budućnosti stvari u BiH odvijaju bez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.