Prodanović: Pomoći svima koji žele tužiti NATO zbog bombardovanja

7
Foto: Anadolija

Opština Bratunac stoji na raspolaganju građanima, nekadašnjim stanovnicima Hadžića, koji imaju namjeru pokretati tužbe protiv NATO pakta, zbog materijalne i nematerijalne štete nastale tokom bombardovanja i upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, izjavio je načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović.

Poznato je da se veliki dio stanovnika Hadžića nakon Dejtona doselio u Bratunac. Prema podacima ljekara, u Bratuncu je preminulo oko 800 građana koji su se doselili sa područja opštine Hadžići, a najmanje 400 umrlo je od karcinoma.

Stručnoj javnosti je poznata i presuda italijanskog suda u Kaljariju iz 2011. godine, kojom je dosudio naknadu štete porodicama italijanskih vojnika, koja je značajna, zbog činjenice o uzročnoj vezi između smrtnih oboljenja i dejstva osiromašenog uranijuma, boravkom na bombardovanim područjima Kosova i Metohije.

– Lokalna samouprava i Dom zdravlja izaćiće u susret svakome ko podnese odgovarajuću dokumentaciju, imamo kontakte sa ekspertskim timovima u Banjaluci na nedavnom savjetovanju. Važna poruka jeste i sadašnje sumorno stanju u Ukrajini upotreba osiromašenog uranijuma i dostava osiromašenog uranijuma oružanim snagama Ukrajine učiniće ogromnu štetu stanovnicima ove zemlje – naveo je Prodanović.