Proglašena vanredna odbrana od poplava na području Semberije

2
Foto: Sylvester Sabo/Unsplash

Javna ustanova „Vode Srpske“ Bijeljina uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor 1, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji, noćas u 2.00 časa ujutro zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta, saopšteno je iz „Voda Srpske“.

U saopštenju se dodaje da u skladu sa tim nadležne službe „Voda Srpske“, u saradnji sa Civilnom zaštitom, preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava na području Semberije.

Iz JU „Vode Srpske“ pozivaju stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine da prate obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se tokom dana očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku Drine.

Drina premašila kotu vanredne odbrane, djelimično se izlila u Janji

Vodostaj Drine jutros u 7.00 časova na mjernoj stanici Radalj iznosio je 505 centimetara i za pet centimetara je premašio kotu vanredne mjere odbrane od poplava, rekao je Slaviša Birčaković, samostalni stručni saradnik za organizovanje i obuku struktura Civilne zaštite Bijeljina.

– Drina se samo djelimično razlila u vikend naselju u Janji, a Civilna zaštita nastavlja sa praćenjem i obilaskom riječnih vodotokova, na terenu smo 24 sata. Rijeke Gnjica i Lukavac su u koritima – rekao je Birčaković.

On je za Srnu naveo da je protok Drine na Hidrocentrali Zvornik u 8.00 časova iznosio 2.361 metar kubni u sekundi i manji je za oko 10 metara kubnih nego što je bio jutros u 5.00 časova.

Prema njegovim riječima, vodostaj Save u 7.00 časova iznosio je 887 centimetara na vodomjernoj stanici Jamena, u porastu je za 165 centimetara za 24 časa i još nije dostigao kotu redovne odbrane od poplava koja se uvodi na 970 centimetara.

Birčaković kaže da je u 5.00 časova vodostaj Drine bio 510 centimetara, pa 508, a sada 505, dodajući da se svakih sat vremena saopštavaju podaci o stanju na ovoj rijeci čiji nivo za tri sata pao pet-šest centimetara.