„Prohujalo sa vihorom“ vraćen na repertoar

48

Jedan od najomiljenijih filmova u istoriji sedme umjetnosti „Prohujalo sa vihorom“ vraćen je na repertoar striming platforme „HBO Maks“ uz propratna snimka odricanja od odgovornosti, u kojima se navodi da kultni film „negira strahote ropstva“.

Prije nekoliko nedjelja Džon Ridli, Oskarom nagrađen scenarista filma 12 godina ropstva, rekao je da smatra da bi Prohujalo sa vihorom trebalo skinuti sa repertoara striming servisa i televizija zbog prikazivanja američkog juga pre Građanskog rata.

– Osim što ignoriše strahote ropstva, film podgreva neke od najbolnijih stereotipa prema drugim rasama – naveo je Ridli, nakon čega je striming servis „HBO Maks“ povukao film iz svoje ponude.

– Ovaj film je proizvod svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasnih predrasuda koje su nažalost bile uobičajene u Americi – objasnio je svoju odluku kablovski servis, dodajući da će kada bude bio vraćen na repertoar, „Prohujalo sa vihorom“ uključivati neku vrstu upozorenja.

Film je sada vraćen na repertoar uz dva propratna snimka u kojima se diskutuje o istorijskom kontekstu ostvarenja.

U jednom snimku se objašnjava da je „Prohujalo sa vihorom“ jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, ali da je način na koji prikazuje Afro-amerikance bio kontroverzan čak i kada se pojavio u bioskopima.

– Američki jug je predstavljen kao svijet milosti i ljepote bez priznavanja brutalnosti sistema zasnovanog na robovlasništvu – navodi se u objašnjenju.

Drugi snimak je sat vremena dugačka panel-diskusija u kojoj se debatuje o komplikovanom nasleđu kultnog ostvarenja.

„Prohujalo sa vihorom“ je ljubavna priča o Skarlet O‘hari (Vivijen Li), ćerki vlasnika plantaže, i Retu Batleru (Klark Gebl). Film je bio velike komercijalni uspjeh, a osvojio je osam Oskara.

Međutim, Afro-američki pisci i aktivisti su se odmah pobunili protiv načina na koji je film prikazivao robove kao pasivne i poslušne, kao i činjenicu da se u ostvarenju osjeća doza sentimentalnosti u opisivanju američkog juga prije Građanskog rata.

Heto Makdanijel, koja je igrala sluškinju Mami, postala je prva Afro-amerikanka da osvoji Oskara i to za najbolju sporednu glumicu. Zbog rasne segregacije nije joj, međutim, dozvoljeno da sjedi sa ostalim članovima glumačke postave na ceremoniji dodjele u hotelu „Ambasador“ u Los Anđelesu.