Promjena lokalne vlasti u Crnoj Gori, DPS gubi Podgoricu

15
Foto: Pokret „Evropa sad“

Koalicija oko DPS-a „Svi za naš grad“ osvojila je najviše glasova na izborima u Podgorici, ali većinu imaju stranke koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 2020. godine, pokazuju preliminarni rezultati juče održanih lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština. Pokret „Evropa sad“ najavio koalicionu vlast u prestonici.

DPS je imao vlast u osam od 14 gradova u kojima su na jučerašnjim izborima birane lokalne vlasti. Ali DPS će, kako sada stvari stoje, vlast formirati u Baru, Plavu i Bijelom Polju, dok su opozicione stranke ostvarile pobedu u Pljevljima, na Žabljaku, Danilovgradu i Kolašinu, piše RTCG.

Promjena vlasti dogodila se, prema preliminarnim podacima, u sedam opština.

Prema posljednjim podacima, DPS će biti u vlasti zajedno sa SD-om i SDP-om u Plavu.

U Rožajama, apsolutnu pobjedu ostvarila je Bošnjačka stranka.

S druge strane, političke snage koje su osvojile na državnom nivou vlast 30. avgusta 2020. godine odnijele su ubjedljivu pobjedu u Podgorici, Zeti, Žabljaku, Pljevljima, Budvi i Tivtu.

Prema preliminarnim rezultatima za Podgoricu, lista oko DPS „Svi za naš grad“ osvojila je 38,1 odsto glasova, dok je na drugom mjestu pokret „Evropa sad“ sa 21,7 odsto glasova. Na trećem mjestu je lista „Za budućnost Podgorice“ sa 18,2 odsto glasova.

Koaliciju „Idemo ljudi“ podržalo je 10,8 odsto građana, a URA i Civis 6,4 odsto.

Prema ovim podacima, ispod cenzusa su Socijalistička narodna partija, Pokret Preokret i Svetosavska.

„Evropa sad“ najavljuje koalicionu vlast u Podgorici

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, pokret „Evropa sad“ je najavio brzo formiranje koalicione vlasti u prestonici, koju će predvoditi nosilac te liste Jakov Milatović.

– Podgorica je od večeras slobodan grad – poručio je Milatović.

– Vjerujem da ćemo se brzo dogovoriti kako bismo što pre bez DPS-a počeli da rešavamo probleme građana Podgorice i kako bismo što pre od grada napravili što bolje i pravednije mesto za život rekao je Milatović na pres-konferenciji.

I lider Demokratskog fronta i čelnik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da je DPS poražen i u Podgorici i u Crnoj Gori.

– Želio bih da ovaj radostan trenutak demoratski podelimo i čestitamo svima koji su protiv Demokratske partije socijalista. Doživljamo ih kao naše partnere. Poruka DF-a nakon ovog sunovrata je da se stiču uslovi da počne pomirenje u Crnoj Gori, posebno pomirenje u okviru pravoslavnog bića u Crnoj Gori – rekao je Mandić.

Kako je poručio, predano će težiti ka tom cilju.

Nosilac liste oko DPS „Svi za naš grad“ i dosadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da je 38,1 odsto glasova u Podgorici „respektabilan rezultat“, ali da su nesumnjivo očekivali bolji rezultat.

– Mislim da smo postigli sjajne rezultate, posebno što se danas bolje i lepše živi nego pre četiri godine. Ohrabruje što je većinska građanska i evropska Podgorica ponovila ubjedljivu podršku. Ovde prepoznajem potencijal za adekvatan politički odgovor u odnosu na ono što su očekivanja naših građana – naglasio je Vuković.