Pucar: Pripremljena odbrana Dodika i Lukića

9
Foto: Klix.ba

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pripremila je materijalne dokaze i nada da će Sud BiH prihvatiti sve njihove prijedloge kako njihovim branjenicima ne bi bilo uskraćeno pravo na odbranu, rekao je Lukićev advokat Miljkan Pucar uoči sutrašnjeg ročišta.

Pucar je napomenuo da bi Tužilaštvo BiH sutra trebalo da završi sa izvođenjem dokaza, te potvrdio da je odbrana već u pisanoj formi Sudu BiH dostavila prijedlog dokaza.

– Iz Suda BiH nam nisu odgovorili šta prihvataju, a šta ne od dokaza. Nadamo se da će prihvatiti sve naše prijedloge da nam ne bi uskratili pravo na odbranu – naveo je Pucar.

Kada je riječ o odbrani optuženih u ovom predmetu koji se protiv Dodika i Lukića vodi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Pucar ističe da je odbrana spremila brojne materijalne dokaze, a pred Sudom će se pojaviti i svjedoci, odnosno eksperti iz ove oblasti.

– Ne možemo u ovom trenutku govoriti o tome koliko bi to moglo trajati. Trebaće sigurno nekoliko pojavljivanja, odnosno ročišta za izvođenje svih dokaza – rekao je Pucar za Srnu.

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, a nastavak suđenja predviđen je za 13.00 časova.

Na prethodnom ročištu 29. aprila Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o „dokumentu“ koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na „bosanski jezik“.

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prihvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno orignalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Kristjana Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio oluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne primjenjuju, ne prihvataju Šmitove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.