Pupovac: Domovinski pokret – prijetnja demokratiji

5
Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Domovinski pokret Ivana Penave, koji je ušao u hrvatsku Vladu, predstavlja stvarnu prijetnju demokratiji zbog svog radikalnog nacionalizma i antisrpskog stava, izjavio je lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

On je upozorio da Domovinski pokret želi da ugrozi sva prava koja su različite grupacije ostvarivale, uključujući žene, migrante i antifašiste.

Pupovac je naveo da je položaj Srba u Hrvatskoj već pogoršan, te istakao da to hoće li biti dodatno ugrožen prvenstveno zavisi od narednih poteza hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

– Taj položaj je već pogoršan, jer je vođena antisrpska kampanja tokom izbora, a pogoršan je i činjenicom što je ostvaren zahtjev za segregaciju SDSS-a u hrvatskom političkom životu – rekao je Pupovac.

Ukazao je da iz vrha EU, osim na nivou ambasadora nekih zemalja, nema reagovanja na formiranje vlade u Hrvatskoj zbog isključenja srpske manjinske stranke iz političkog života u Hrvatskoj.

Pupovac je naveo da je predugo u politici da bi bio razočaran u dugogodišnjeg partnera – HDZ, koji je formirao vladajuću većinu sa Domovinskim pokretom.

– Rano smo vidjeli u kojem smjeru se razvija politički život u Hrvatskoj i činili smo sve da do ovoga ne dođe. A došlo je, ne samo zbog HDZ-a, nego zbog činjenice što su se svi trudili oko Domovinskog pokreta kao „povoljne i potrebne udavače“- rekao je Pupovac.

Upitan kakvo je raspoloženje među članovima SDSS-a i da li ima zahtjeva za smjenu vođstva stranke, Pupovac kaže da nema želje za promjenom vođstva, ali da ima želje za povećanjem aktivnosti stranke.

– Ima želje da se stranka osnaži i da pripadnicima srpskog naroda smanji brigu i strahove koji postoje nakon kampanje Domovinskog pokreta i njihovog ulaska u Vladu – rekao je Pupovac.

Hrvatski sabor izglasao je 17. maja novu Vladu koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković /HDZ/ u kojoj nema predstavnika Srba.