Pupovac: Ne bi bilo mudro da Zagreb blokira Beograd na evropskom putu

20
Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocijenio je da ne bi bilo mudro da Hrvatska blokira Srbiju na evropskom putu tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja EU.

– Malo je vjerovatno da će Hrvatska tokom šestomjesečnog predsjedavnja EU blokirati Srbiju na njenom evropskom putu. To ne bi bio mudar potez – rekao je Pupovac.

On je naveo da su srpsko-hrvatski odnosi opterećeni nizom otvorenih pitanja koja treba rješavati u obostranom interesu, nezavisno od EU.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je na listu uslova za evropsko članstvo sa Srbijom stavila i raščišćavanje sa prošlošću, ali bi prije toga i ona sama to trebalo da učini.

– Članstvo u EU nikome ne bi trebalo da daje za pravo da sebe abolira od obaveze da raščisti u vlastitom dvorištu kada je u pitanju istorijski revizionizam, nedovoljno suočavanje sa ratnom i prošlošću u 20. vijeku uopšte – rekao je Pupovac za „Večernje novosti“.

On smatra da bi, poslije izbora za predsjednika na kojima je pobijedio Zoran Milanović, prilike u Hrvatskoj mogle da budu mirnije i stabilnije.

Pupovac je naveo da Srbi u Hrvatskoj nemaju pravo na malodušnost, bez obzira na sijanje straha i predrasuda prema ćirilici i ograničavanju njene upotrebe.

– Na pokušaj zabrane ćirilice odgovorili smo javnim angažmanom ćiriličnog pisma. Pokazalo se da je to dobro – rekao je Pupovac, podsjetivši da je to urađeno prošle godine na izborima za Evorpski parlament i na nedavnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.