Pupovac: Pad broja Srba znatno veći od hrvatskog prosjeka

26
Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj rekao je, povodom popisa stanovništva u toj zemlji, da je pad broja Srba znatno veći od hrvatskog prosjeka, ali da je još rano govoriti da li će se to odraziti na manjinska prava srpskog naroda.

– Pad broja Srba je znatno veći od hrvatskog prosjeka, koji je 10 odsto. U srpskim sredinama je to znatno više – rekao je Pupovac.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj broj stanovnika smanjio se za skoro 400.000, a broj Srba u nekim mjestima smanjen je i za 30 odsto.

Srbi prema ustavnom zakonu ostvaraju svoja prava na pismo, jezik i druga identitetska pitanja, a neophodan uslov za to je da budu trećina stanovništva u nekoj sredini.

Pupovac vjeruje da u većini sredina neće doći do ukidanja prava Srba.

Objašnjavajući razloge većeg pada broja stanovnika u srpskim sredinama, Pupovac kaže da su Srbi nešto stariji od prosjeka hrvatskog stanovništva, naročito u povratničkim sredinama.

– To je jedan od razloga promjene demografske slike Srba u Hrvatskoj. Pad se desio i zato što su ljudi morali da biraju između prebivališta u Hrvatskoj i prebivališta u Srbiji ili Republici Srpskoj, odnosno BiH – rekao je Pupovac za Radio Beograd.

On kaže da je odlazak Srba u treće zemlje sa cijelim porodicama još jedan razlog njihovog manjeg broja u Hrvatskoj.

Pupovac je naveo da je za Srbe u Hrvatskoj značajno smanjivanje tenzija i negativnog stava i mržnje koja još uvijek postoji prema Srbima.