Pupovac: Pomoć dijelimo svima kojima je potrebna

5
Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je, komentarišući stanje u zemljotresom pogođenom području Banije, da se pomoć dijeli svima kojim je potrebna.

On je naveo da se šleperi sa građevinskim materijalom, koji su donirali ljudi iz različitih dijelova Hrvatske, nalaze u Komunalcu i da su dostupni svima, kao i da će gumene čizme kada dođu biti podijeljene svima.

– Isto tako, kad je posrijedi naše doniranje pomoći, doniramo je pripadnicima islamske vjere, (Udruženju) „Merhamet“ smo za potrebe obnove kuhinje podijelili vlastita sredstva, romskoj zajednici za području Siska i drugih mjesta, takođe, solidarno pružamo sociopsihološku pomoć i dostavljamo hranu i higijenske potrepštine. To ćemo nastaviti i ubuduće – rekao je Pupovac, prenosi N1.

Pupovac je potvrdio da će podržati osnivanje saborske komisije koja bi se bavila pitanjem obnove kuća nakon proteklog rata.

– Mi ćemo podržati da se to istraži jer znamo iz ranijeg iskustva kako se gradi. Ja to znam iz iskustva vlastite porodice, roditeljske kuće. Znamo gdje i kako se to znalo raditi. Ni u ovome, kao ni u čemu drugom, ne smije biti generalizacije, ne smije biti pristupa koji će imati karakter hajke, treba utvrditi koji su izvođači i podizvođači. Znalo se dogoditi da jedan izvođač ima nekoliko podizvođača i to je bio ogroman problem koji je narušavao kvalitet gradnje – rekao je Pupovac.

Komentarišući izjavu članice HDZ-a i potpredsjednika Evropske komisije Dubravke Šuice, koja je na jučerašnjem sastanku Predsjedništva te stranke rekla da je, evidentno da mediji pokušavaju da sruše HDZ, a da se to vidi i iz toga što „Banovinu zovu Banijom“, Pupovac je rekao da je Šuica najveću štetu napravila sebi i svojoj stranci.

– Što se tiče mog osjećaja prema tome, ja govorim jezikom za koji smatram da je primjeren i dobar, pa tako i u ovom slučaju. Riječ Banija ima dugu upotrebu u našem jeziku, nije nikome smetala, nije je niko nametao – rekao je Pupovac.

Pupovac je, između ostalog, citirao lingvistu Krešimira Sučević-Međerala: „Slušajte ljude koji o tome mogu nešto reći, a koje ne muči nacionalizam“.