Pupovac: Potpuno zabraniti upotrebu pozdrava „Za dom spremni!“

11
Milorad Pupovac
Foto: Direktno.hr

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da upotreba pozdrava „Za dom spremni!“ ne smije biti dozvoljena ni na amblemima HOS-a jer je taj ustaški simbol apsolutno neprhvatljiv, kao i sve ostale oznake Nezavisne Države Hrvatske – monstruozne tvorevine nastale u krilu fašističkih i nacističkih sila.

– Ne samo „Za dom spremni“, kao najistaknutije simboličko mjesto, nego svi simboli, svi pokušaji pranja tog pozdrava, odnosno te monstruozne tvorevine nastale u krilu fašističkih i nacističkih sila, za nas su neprihvatljivi – rekao je Pupovac za Novi list.

On napominje da je ustaški pokret bio je jedan od najzločinačkijih ikad, posebno na južnoslavenskom području, te ističe da to nije samo pitanje sjećanja na žrtve, nego slobode svakog čovjeka u Hrvatskoj i odnosa sa susjednim narodima, sa kojima barem 200 godina dijele slobodarska stremljenja.

– Taj pozdrav, simboli NDH, imena ljudi iz tog režima, pjesme, kao i umanjivanje broja žrtava, neprihvatljivi su nam u bilo kojim okolnostima – rekao je Pupovac.

On ističe da je, uprkos teških riječi koje su pale, spreman da nastavi saradnju sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Pupovac kaže da je bio spreman u Jasenovcu položiti vijenac zajedno sa najvišim zavaničnicima Hrvatske da je takav bio protokol.

– Za nas je bitno da se komemoracija održi, da bude dostojanstvena, bez provokacija, bez bilo kakvog gesta koji bi vrijeđao sjećanje na žrtve tog logora. Kad je u pitanju sama forma, bilo nam je svejedno. Spremni smo bili na protokol kakav je predložio Savjet Spomen područja Jasenovac, a i na ovakav – rekao je Pupovac.