Putin: Kijev je sve dogovoreno bacio na smetlište

7
Foto: TASS

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan održali su konferenciju za medije nakon sastanka u Sočiju.

Turski predsjednik poklanja veliku pažnju rješavanju situacije u Ukrajini, ali je Kijev dogovore postignute njegovim posredovanjem odbacio, rekao je ruski predsjednik.

– Što se tiče napora predsjednika Erdogana za rješavanje krize oko Ukrajine, on je uvijek obraćao i obraća pažnju na to, a danas je posvetio veliku pažnju, uključujući i tokom našeg razgovora. Znamo da je uz posredovanje predsjednika Turske bio postignut dogovor, bili su usaglašeni nacrti dokumenata između ruske i ukrajinske delegacije, ali ih je Ukrajina potom bacila na smetlište – istakao je Putin.

Foto: TASS

On je istakao da Rusija nikada nije odbijala posredničke usluge za rješavanje situacije u Ukrajini.

– Upoznati smo sa prijedlozima i inicijativama za posredovanje Kine i afričkih država. Naravno, zahvalni smo i predsjedniku Turske na naporima koji je uložio u tom pravcu – rekao je Putin.

Govoreći o rješavanju ukrajinskog sukoba, Erdogan je rekao da je Turska spremna da preuzme ulogu posrednika.

– Odlučni smo da nastavimo da ulažemo napore za uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu. Ranije smo djelovali kao zemlja-domaćin direktnih pregovora između strana u sukobu. Kao i do sada, spremni smo da damo sve od sebe po tom pitanju i preuzmemo ulogu posrednika – objasnio je on.