Putin o ukrajinskoj kontraofanzivi: Vidjećemo kako će se završiti

11
Foto: kremlin.ru

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će se vidjeti kako će se završiti kontraofanziva koju su objavile vlasti u Kijevu.

– Kijevske vlasti su objavile da su počele i da provode aktivnu operaciju kontraofanzive. Pa hajde da vidimo kako to ide, kako se završava – rekao je Putin tokom samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu.

Ruski lider je naveo da plan specijalne vojne operacije nije korigovan, ali da se neke operativne odluke donose na terenu.

On je dodao da je bilo pokušaja izvršenja terorističkih napada u Rusiji, uključujući teritorije nuklearnih postrojenja, ali da je situacija pod kontrolom.

Putin je istakao i da Rusija čini sve da spriječi negativni razvoj sitacije.

– Odgovor će uslijediti ako oni konačno ne shvate da su takve metode neprihvatljive. U suštini, te metode se ne razlikuju od metoda terorizma – rekao je ruski predsjednik.

Komentarišući odluku vlasti u Kijevu da odustanu od svih sporazuma sa Rusijom i potraže pobjedu na bojnom polju, ruski predsjednik je rekao: „Kako hoćete“.

– Trupe su povučene iz Kijeva da bi se stvorili uslovi za zaključenje sporazuma. Umjesto da ga zaključe, kijevske vlasti su odmah odustale od svih sporazuma, svi su bačeni u kutiju. Objavili su da se neće zalagati za sporazume sa Rusijom, već će potražiti pobjedu na bojnom polju. E pa, kako hoćete. Upravo to pokušavaju ovom kontraofanzivom – rekao je Putin.

Putin je rekao da se Rusija neće raspasti uprkos višedecenijskim naporima zapadnih država da to postignu.

– Zapad decenijama hrani ideju o raspadu Rusije. Zapad neće doživjeti da vidi raspad Rusije – poručio je ruski predsjednik i dodao da je „specijalna operacija u Ukrajini pokrenuta da bi se spriječilo da Zapad napravi antirusku enklavu“.

Putin je rekao da je Rusija generalno pristala da bezbjednost Ukrajine garantuju velike sile, ali da je to onda odloženo.

Putin je napomenuo da još nije odlučio da li će lično prisustvovati samitu G20, ali da će Rusija svakako imati predstavnika, prenosi Rojters.