Putin: Pomjeraćemo demilitarizovanu liniju – spriječićemo granatiranje gradova

9
Foto: kremlin.ru

Demilitarizovana linija sa Ukrajinom treba da osigura bezbjednost teritorije Ruske Federacije od dalekometnog naoružanja, zapadne proizvodnje, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

– Ova linija treba da bude na tolikoj udaljenosti od naše teritorije da bi osigurala bezbjednost od dalekometnih oruđa, prije svega strane proizvodnje, koje ukrajinske vlasti koriste za granatiranje gradova – rekao je Putin na sastanku sa članovima Izbornog štaba.

Po njegovim riječima, ruski dronovi veoma efikasno rješavaju probleme u zoni specijalne vojne operacije.

– Oni rješavaju mnoge probleme koje je ranije bilo nemoguće riješiti osim uz pomoć frontalnih ili strateških jurišnih aviona. Ali sada ih ove bespilotne letjelice rješavaju i to veoma uspješno. Jeftino, odlučno i veoma efikasno – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ruske jedinice su angažovane na „potiskivanju neprijatelja od vitalnih naselja Ruske Federacije“.

– To ćemo i uraditi. I to je glavni motiv naših momaka koji se bore i rizikuju svoje živote – da brane otadžbinu, da štite svoj narod. Potiskivaćemo ih nazad – rekao je Putin.

Kako je istakao, ruska vojska kontroliše dio Avdejevke.

Putin: Il-76 oboren pomoću američkog sistema „patriot“

Ekspertiza je pokazala da je avion Il-76 oboren raketom iz američkog sistema „patriot“, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, Rusija insistira na međunarodnoj istrazi pada aviona Il-76.

– Ukrajina vjerovatno želi da nas isprovocira na uzvratne akcije – ocijenio je ruski lider.