Putin raskida sporazume sa Savjetom Evrope

3
Foto: Sergei Guneev/RIA Novosti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podnio je Državnoj dumi na razmatranje nacrt zakona o prestanku važenja međunarodnih sporazuma Savjeta Evrope koji se odnose na Rusiju.

Naime, u bazi podataka Državne dume Rusije registrovan je nacrt zakona „O prestanku važenja međunarodnih sporazuma Savjeta Evrope koji se odnose na Rusiju“ koji je podnio predsjednik Rusije.

Prethodno je Vlada Rusije odobrila i uputila Putinu odgovarajući prijedlog.

Moskva je 15. marta objavila zvaničnu notu o povlačenju iz Savjeta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima naglasivši da će ispunjavati odluke Evropskog suda o ljudskim pravima ukoliko budu u skladu sa Ustavom Rusije.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom je obavijestila statutarni organ Savjeta, Komitet ministara, da Moskva ne može biti član Savjeta. Sljedećeg dana Komitet ministara usvojio je odluku da Rusija prestaje da bude član organizacije od 16. marta.

U junu je ruski premijer Mihail Mišustin potpisao dekret o prekidu učešća Rusije u djelimičnim i proširenim djelimičnim sporazumima Savjeta Evrope.

Rusija je bila članica organizacije 26 godina.