Putin: Rusija će svim sredstvima braniti svoje pomorske granice

4
Foto: Kremlin.ru

Nova pomorska doktrina ruske flote ocrtava granice i zone nacionalnih interesa Rusije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je istakao da će Rusija svim sredstvima čvrsto braniti svoje pomorske granice.

– Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, prije svega, naše artičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbjeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima – rekao je Putin.

Kako je naveo, ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije.

– Uspješno i časno ispunjava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kojoj oblasti Svjetskog okeana, ima visoku gotovost za aktivna dejstva na svojim priobalnim, površinskim, vazdušnim i podvodnim snagama i sredstvima – dodao je on.

On je dodao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema “Cirkon” Oružanim snagama Rusije početi narednih mjeseci.

Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabrana na osnovu interesa bezbjednosti Rusije, precizirao je predsjednik.

On je dodao i da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.

Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promjene, naveo je predsjednik.

Putin je podsjetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svijetu.

– Petar Veliki je neodvojivo, zauvijek povezao istoriju flote sa istorijom ruske države. Od početka svog formiranja, flota je bila i ostala učesnik svih najznačajnijih, sudbonosnih događaja i, zajedno sa zemljom, sa narodom, kalila se u teškim iskušenjima i velikim pobjedama, uvećavajući svoju slavu i moć – rekao je ruski lider.

Dan ruske flote se obilježava svake godine posljednje nedjelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsjednika.

Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobjede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim dijelovima svjetskog okeana.

Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letjelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.