Putin sa Erdoganom: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije bez teškoća

8
Foto: TASS

U Sočiju su održani pregovori predsjednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Na početku sastanka ruski predsjednik je izrazio zahvalnost Erdoganu za napore koje je uložio da bi se riješilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

Takođe je istakao da je gasovod „Turski tok“ danas jedna od glavnih arterija za snabdijevanje Evrope gasom iz Rusije i da on radi bez ikakvih prekida.

– Evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije bez ikakvih teškoća i prekida – poručio je Putin.

Turski lider poručio je da Ankari i Moskvi predstoji otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima i saradnji.

On je naglasio da je neophodno preduzeti korake kako radovi na nuklearnoj elektrani „Akuju“ ne bi bili odloženi.

U planu povećanje trgovinske razmjene Rusije i Turske

Erdogan i Putin su u Sočiju razgovarali o vezama dvije zemlje.

– Rusija ima mnogo strateških projekata koji se rade zajedno sa Turskom – rekao je Putin tokom sastanka, prenio je turski portal „Anjuz“.

On je dodao da Rusija planira da poveća trgovinsku razmjenu sa Turskom.

Putin je, takođe, pohvalio Erdogana zbog njegove uloge u potpisivanju istorijskog sporazuma kojim je odblokiran izvoz ukrajinskog žita.

– Evropske države treba da su zahvalne Turskoj, koja može da kupuje ruski gas preko „Turskog toka“ – istakao je Putin.

Foto: TASS

Erdogan je rekao da ovo veoma važan sastanak u smislu isticanja uloge Turske i Rusije u regionu.

On je dodao da Turska cijeni saradnju sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

Zajednička borba protiv svih terorističkih organizacija

Predsjednici Rusije i Turske istakli su važnost očuvanja političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su usvojili danas nakon sastanka u Sočiju.

– Među temama o kojima su razgovarali bila su nedavna dešavanja u Siriji. Strane su ponovile da pridaju veći značaj naporima da se promoviše politički proces. Naglasili su važnost očuvanja političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije – navodi se u dokumentu.

Lideri su još jednom ponovili „opredijeljenost da djeluju zajedno i u bliskoj koordinaciji u borbi protiv svih terorističkih organizacija“.

Rusija, Turska i Iran su države garanti za rješenje sirijskog sukoba. Oni su takođe pokrenuli takozvani format političkog rješenja u Siriji u Astani. Prvi razgovori u ovom formatu održani su u glavnom gradu Kazahstana u januaru 2017. godine, podsjeća TASS.