Putin: Ukrajina nikoga ne zanima u Americi

10
Foto: Sergei Guneev/RIA Novosti

Američki predsjednik Džozef Bajden je predvidljiv, političar stare škole, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa urednicima svjetskih medija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako je istakao, Rusiji je svejedno ko će pobijediti na američkim izborima – sarađivaće sa svakim koga izabere američki narod.

– Nikada se nismo miješali u unutrašnje političke procese u Sjedinjenim Državama i nećemo se miješati – rekao je on.

Putin je nazvao glupošću priče da je Donald Tramp ruski špijun.

U Americi nikoga ne zanima Ukrajina

Nikoga u SAD ne zanima Ukrajina, njih zanima sopstvena veličina i liderstvo, istakao je Putin, odgovarajući na pitanje novinarke Rojtersa.

– Nikoga u Sjedinjenim Državama ne zanima Ukrajina. Interesuje ih veličina Sjedinjenih Država, koje se ne bore za Ukrajinu niti za ukrajinski narod, već za svoju veličinu i za svoje liderstvo. Ni u kom slučaju ne žele da dozvole bilo kakav uspjeh Rusije jer vjeruju da će u tom slučaju biti nanesena šteta liderstvu Sjedinjenih Država. To je cijela poenta onoga što Sjedinjene Države rade – rekao je on.

Kako je istakao, promjena politike SAD prema Ruskoj Federaciji i Ukrajini je moguća ako SAD poslije izbora budu razmišljale o jačanju zemlje, a ne o hegemoniji.

On je podsjetio da je tragedija u Ukrajini počela državnim udarom: tako je počeo sukob, Rusija nije kriva za to.

Posle 2014. godine Rusija je učinila sve da se mirnim putem riješi ukrajinski konflikt, objasnio je šef ruske države.

– Rusiju su osam godina vukli za nos sa Minskim sporazumima – podsjetio je on.