Putin: Za suverenitet se moramo boriti, braniti ga, nema predaje

7
Foto: kremlin.ru

Zajedno se borimo za novu arhitekturu svjetskog poretka, i centralnu ulogu Ujedinjenih nacija u svijetu, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Istakao je da kolonijalizam još nije nestao.

– Njegovi ostaci vide se i danas. Neke manifestacije kolonijalizma do danas nisu eliminisane i još uvijek ih praktikuju brojne metropole – rekao je Putin na prvoj plenarnoj sednici drugog dana Samita Rusija-Afirka koji se održava u Sankt Peterburgu.

Međutim, kako kaže, era hegemonije jedne ili više država odlazi u prošlost, „ali ne bez otpora sa njihove strane“.

Rekao je da je uzajamno korisna saradnja Rusije i Afrike započeta još u prošlom vijeku, kada je SSSR pomagao afričkim zemljama u borbi protiv kolonijalizma.

– Rusiju i Afriku vezuju bliske prijateljske veze – naveo je Putin.

Objasnio je da su stavovi Rusije i afričkih zemalja po međunarodnim pitanjima veoma bliski ili se potpuno poklapaju.

– Nije slučajno što se drugi samit Rusije i Afrike održava pod sloganom „Za mir, bezbjednost i razvoj – rekao je Putin i dodao da će u okviru samita biti riječi o pitanjima globale i regionalne bezbjednosti, kao i o osiguranju suvereniteta afričkih zemalja.

Ruski predsjednik je naglasio da se za suverenitet mora boriti, braniti ga, a ne odustajati, a Rusija i afričke zemlje su u tome solidarne.

– Ne sudite mi na osnovu mojih uspjeha nego na osnovu toga koliko puta sam padao i ponove se podizao – citirao je Putin riječi bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele i dodao da to pravilo važi i za borbu za državni suverenitet.

Istakao je da „nema predaje“.

– Rusija i Afrika ne prihvataju jednostrane sankcije i „kaznene“ restriktivne mjere protiv drugih država. Rusija i Afrika se protive korišćenju klimatskih pitanja, zaštiti ljudskih prava u nepristojne političke svrhe – istakao je Putin.

Kaže da se Rusija ne zalaže za samoizolaciju, već za saradnju ravnopravnih država, a Afrika postaje novi centar moći.