Putin: Zapad je htio da pobijedi Rusiju na bojnom polju, a sada pjeva drugu pjesmu

9
Foto: kremlin.ru

Što je Rusija jača, kako vojno tako i ekonomski, to će postojati manje želje u svijetu da je isključuju iz međunarodnih saveza, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– I u vojnom smislu takođe, eto govore da je potrebno Rusiju pobijediti na bojnom polju. Međutim, sada drugačije govore. To ne znači da bi mi trebalo da se ponašamo agresivno. To znači da moramo biti suvereni u svakom smislu, da budemo nezavisni. Kad postanemo samodovoljni biće daleko manje onih koji žele da nas isključe iz bilo kakvih organizacija. A biće sve više i više onih koji će željeti da se izvine i da pokrenu saradnju sa nama, u mnogim pravcima – naglasio je on.

Putin je na sastanku sa novim sastavom Javne komore Rusije rekao i da se Rusija od „benzinske pumpe“ danas pretvara u samodovoljnu zemlju sa prerađivačkom proizvodnjom koja sada čini 43 odsto u ekonomskoj strukturi.

– Kada se pretvaramo u zemlju u kojoj strukturu privrednog rasta već 43 odsto čine prerađivačke industrije, kada prestajemo da budemo „benzinska pumpa“, a ne ekonomija, kako su nam nekada govorili, kako su upirali prstom u nas – kada se sve to mijenja, kada postajemo samodovoljni, biće sve manje onih koji žele da nas isključe iz bilo kakvih organizacija, a biće sve više onih koji žele da se izvine i da nas pozovu da zajedno radimo u različitim oblastima – kazao je ruski lider.

Takođe je saopštio da će rast BDP-a Rusije ove godine iznositi oko tri odsto, dok će u Evropi biti u minusu.

Dodao je i da bi Rusija trebalo da se fokusira na unutrašnji razvoj – potrebno je riješiti sve zadatke unutar zemlje, poboljšati demografiju, razvijati se i ojačati unutarpolitičku situaciju.

Osvrnuo se i na predstojeći praznik Dan narodnog jedinstva, koji se širom Ruske Federacije obilježava sutra, ocijenivši da on ima veliki značaj za zemlju.

– U samom nazivu praznika sadržano je duboko značenje – Dan narodnog jedinstva. Prije svega, svima vama i svim građanima naše zemlje čestitam praznik – rekao je on.

Putin je istakao da je u svim prelomnim fazama ruske istorije jedinstvo naroda bilo ključna komponenta razvoja zemlje.

Rusija brani svoje moralne vrijednosti

Rusija danas brani svoje moralne vrijednosti, kulturu i jezik, a u tome pomaže i stanovnicima Donbasa i Novorusije, rekao je Putin.

– Zašto toliko poštujemo Aleksandra Nevskog kao sveca? Upravo zbog tog izbora – razmišljao je o očuvanju ruskog naroda, a zatim i svih naroda koji žive na teritoriji naše ogromne zemlje. U velikoj mjeri se isto dešava i danas kada govorimo da branimo naše moralne vrijednosti, našu istoriju, kulturu, jezik, između ostalog i tako što pomažemo našoj braći i sestrama u Donbasu i Novorusiji da to urade – rekao je Putin.

On je naglasio da je upravo u tome ključ događaja koji se danas dešavaju.

Ukrajina prodaje oružje na Bliski istok

Ukrajina prodaje oružje na Bliski istok, uključujući i Talibanima (pokret pod sankcijama UN zbog terorizma), rekao je Putin.

– Sada govore da se oružje iz Ukrajine pojavljuje na Bliskom istoku. Naravno, pojavljuje se, zato što prodaju. Prodaju i Talibanima, a otuda ide dalje gdje god hoćeš. Sve se prodaje i kupuje – rekao je ruski lider.

Borba protiv korupcije u Ukrajini osuđena na propast

Ruski predsjednik se osvrnuo na situaciju sa korupcijom u Ukrajini rekavši da planovi SAD da se ta korupcija iskorijeni neće dati nikakav rezultat.

– Korupcija u Ukrajini je praktično ozakonjena. Zašto se uopšte Amerikanci trude da se bore protiv korupcije kad tu nema nikakvog rezultata? Mislim da od toga nema ništa – rekao je on.

Putin je rekao i da su sada Amerikanci umislili da sprovedu smjenu elite, kako ekonomske tako i političke, te je ocijenio da će i po tom pitanju rezultat biti isti.

Žele da uzdrmaju Rusiju preko Dagestana

Događajima u Dagestanu željeli su da uzdrmaju Rusiju iznutra, rekao je Putin.

– To ukazuje na činjenicu da oni ustvari slijede sopstvene interese, a ne interese nekih trećih zemalja i trećih naroda. U ovom slučaju, slijede interes borbe protiv Rusije i destabilizacije Rusije iznutra. U našoj multinacionalnoj zemlji to je apsolutno nedopustivo – poručio je ruski lider.

On je dodao da se svi događaji moraju trezveno sagledati.

– Mi sve događaje treba trezveno da sagledamo, da razumijemo gdje je korjen zla, odakle to dolazi. Treba razumjeti šta se dešava. A znamo da šire dezinformacije putem društvenih mreža, da su to radili ljudi koji žive u inostranstvu, uključujući Ukrajinu – istakao je Putin, komentarišući događaje na aerodromu u Mahačkali prošlog vikenda.