Putin: Zapad je koristio sporazum o žitu za političke ucjene

4
Foto: EPA-EFE/Alexei Danichev

Rusija je pokazala nevjerovatnu strpljivost i toleranciju u produžavanju sporazuma o žitu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Iznova i iznova smo produžavali taj sporazum. I, produžavajući ga, pokazivali smo prosto nevjerovatno strpljenje i toleranciju. Računali smo na to da će naše strane kolege konačno početi da u potpunosti poštuju dogovorene i odobrene parametre i uslove. Međutim, ništa slično se nije dogodilo – kazao je ruski lider.

Kako je dodao, UN su iskreno ulagale napore da se ispune uslovi sporazuma o žitu.

– Smatram da su predstavnici UN iskreno nastojali da ispune obećanja koje je dao Zapad. Ali nisu uspjeli ništa da postignu. Praktično ništa nisu uradili za normalno funkcionisanje sporazuma – kazao je Putin.

Kako je istakao, Zapad je zarađivao od sporazuma.

– Zapad je koristio sporazum o žitu za političke ucjene, za bogaćenje korporacija – istakao je on.

Govoreći o ponašanju stranih partnera, rekao je da su se zapadne zemlje ponašale drsko i da „niko nije ni planirao da ispunjava nikakve obaveze, dogovore“ prema Rusiji po pitanju prehrambenog sporazuma.

– A od Rusije su samo nešto tražili – čas da uradi ovo, čas ono. Da obezbijedi jedno, drugo, treće. Otvorena drskost i bezobzirnost. Obećanja i prazne priče. Tako su sebe samo kompromitovali – rekao je Putin.

Po njegovim riječima, Zapad pravi probleme Rusiji čak i za besplatnu isporuku mineralnog đubriva najsiromašnijim državama.

Rusija će razmotriti mogućnost povratka žitnom dogovoru ako se uzmu u obzir i sprovedu bez izuzetka svi principi njenog učešća u njemu. Rusija je spremna da zamijeni ukrajinsko žito na tržištu hrane.