Putin: Zapad sve više naklonjen pregovorima

5
Foto: kremlin.ru

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da pozdravlja manje oštar stav Zapada prema situaciji u Ukrajini i da je saglasan sa izjavama da je sukob potrebno riješiti pregovorima.

On je nakon razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom rekao novinarima da Ukrajina mora da ukine zabranu pregovora sa Moskvom, kako bi došlo do takvih razgovora.

Komentarišući izjavu SAD da je Rusija izgubila rat protiv Ukrajine, Putin je postavio pitanje zašto onda Vašington šalje rakete „ATAKMS“.

On je istakao da je to još jedna greška koja će samo produžiti „agoniju“ Kijeva.

– Da nisu slali oružje, mogli su u budućnosti da kažu: „Pa, da smo obezbjedili sve što smo mogli, onda bi se situacija promijenila, ali bi to dovelo do nepotrebnih žrtava“. Ali oni su to uradili i rezultata neće biti. Zato je greška i ništa dobro za Ukrajinu. Ne, to samo produžava agoniju – naglasio je Putin na konferenciji za novinare u Pekingu.

On je napomenuo da je Rusija u stanju da odbije napade raketa „ATAKMS“ i da one neće radikalno promijeniti situaciju na ratištu.

– SAD se sve više lično uvlače u ovaj sukob. Uključuju se, to je očigledna stvar, i neka niko ne kaže da nemaju veze sa ovim. Vjerujemo da imaju – dodao je Putin.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi potvrdio je ranije danas za „Sputnjik“ da su SAD Ukrajini već obezbjedile taktičke raketne sisteme „ATAKMS“ za upotrebu protiv ruskih snaga.