Putin: Zaštita šuma od vitalnog značaja

9
Foto: kremlin.ru

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je od vitalnog značaja da se zaštite šume da bi se suzbile klimatske promjene i da će Rusija koristiti svoje ogromno šumsko prostranstvo kako bi ispunila svoja obećanja o emisijama gasova.

On je govoreći u unaprijed snimljenom video-snimku koji je emitovan na klimatskoj konferenciji COP26 rekao da je očuvanje šuma ključno za suzbijanje klimatskih promjena.

Putin, čije se odsustvo na pregovorima UN u Glazgovu smatra nazadovanjem njihovih šansi za napredak, rekao je da je Moskva na pregovorima podržala nacrt zajedničke deklaracije o šumama i korišćenju zemljišta.

– Ubijeđen sam da je očuvanje šuma i drugih prirodnih ekosistema ključna komponenta međunarodnih napora za borbu protiv globalnog zagrijavanja i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte – rekao je on, prema transkriptu iz Kremlja.

Rusija, četvrti najveći svjetski emiter gasova sa eFektom staklene bašte, glavni je proizvođač i izvoznik ugljovodonika, a nastojanje za zelenijim oblicima energije smatra se ozbiljnim izazovom za rusku ekonomiju.

Putin je prošlog mjeseca rekao da će Rusija težiti neutralnosti u smislu ekonomije i ugljen-dioksida do 2060. godine, deceniju kasnije od roka 2050. godine, za koji klimatski naučnici kažu da je neophodan ako se žele izbjeći najgori uticaji globalnog zagrijavanja.

Putin je rekao da se 20 odsto svjetskih šuma nalazi u Rusiji i da Moskva ulaže u očuvanje tog šumskog zemljišta, suprotstavljajući se nelegalnoj sječi i šumskim požarima.

U avgustu su Rusiji pogodili neki od najgorih šumskih požara do sada, posebno u regionu Jakutije gdje se proizvode dijamanti i gdje se emituju gasovi sa efektom staklene bašte.

– Rusija je posvećena postizanju ekonomije sa neutralnošću ugljenika najkasnije do 2060. godine i oslanja se, između ostalog, na jedinstveni prirodni resurs svojih šumskih ekosistema i njihov značajan kapacitet da apsorbuju ugljen-dioksid i proizvode kiseonik – rekao je Putin.

On je istakao da Rusija preduzima najozbiljnije i najsnažnije mjere očuvanja šuma i zaštite od sječa i požara.

– Povećavamo površinu pošumljavanja i stalno povećavamo Finansijska sredstva za te svrhe – naglasio je predsjednik Ruske Federacije.