Račić: Ne postoji nijedan razlog za zatvaranje Aerodroma

87
Foto: SRNA

Direktor preduzeća „Aerodromi Republike Srpske“ Milan Račić izjavio je danas Srni da ne postoji nijedan razlog za zatvaranje Aerodroma u Banjaluci.

Govoreći o navodima koje su objavili pojedini mediji da Aerodromu Banjaluka prijeti zatvaranje, Račić je istakao da svi aerodromi u BiH, uključujući i banjalučki, imaju redovnu godišnju kontrolu koju sprovode inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH /BHDC/.

– Prošle godine inspekcija BHDC je izvršila nadzor u oblasti infrastrukture, bezbjednosti i usklađivanja propisa i procedura. Oni su utvrdili da na primjer ograda na aerodromu na dva mjesta nije zadovoljavajuće visine, u vatrogasnoj kategoriji nedostatak vozila za obilazak aerodromskog kompleksa i slično – pojasnio je Račić.

Prema njegovim riječima, na osnovu nalaza inspektora Aerodrom Banjaluka je dostavio plan korektivnih mjera.

– Već smo riješili neke stvari i otklonili neke od nedostataka, a pojedini su u postupku kao što je nabavka vozila. Aerodromski priručnik je usklađen i potpisan je ugovor o pružanju vatrogasnih usluga sa Gradom Banjaluka – istakao je Račić.

Foto: SRNA

Komentarišući informacije da će Aerodromu Banjaluka biti ukinuta potvrda za javnu upotrebu zbog nepravilnosti na poletno-sletnoj stazi, odnosno pisti, Račić je rekao da je pista u odličnom stanju i da inspektor nije imao nijednu primjedbu.

– Poletno-sletna staza je sastavni dio osnovne staze, a uređeni dio osnovne staze koji je u ravnini sa poletno-sletnom stazom za aerodrome kodnog broja četiri treba da bude širok najmanje 75 metara što Aerodrom Banjaluka ispunjava. To se tiče bezbjednosti u slučaju izletanja vazduhoplova sa poletno-sletne staze – pojasnio je Račić.

Bilo bi odlično, dodao je on, da bude izvršena eksproprijacija zemljišta u dodatnoj širini od 75 metara, te izmještena ograda i postojeći kanal odvodnje čime bi bio proširen pojas uzletno-sletne staze.

– Ali i pored toga u sadašnjoj situaciji nije ugrožena bezbjednost odvijanja saobraćaja, niti je to razlog za zatvaranje Aerodroma Banjaluka kao što je tendenciozno objavljeno u medijima – naglasio je Račić.