Radanović: BiH je zarobljenik velikobošnjačke politike

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U BiH je na sceni velikobošnjačka politika čiji je program napisan u pamfletu „Islamska deklaracija“, bivšeg muslimanskog lidera Alije Izetbegovića, ali je očigledno da većina država EU ne razumije o čemu se tu radi, izjavio je danas predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

– U EU samo pojedine države poput Mađarske razumiju poziciju hrišćanskih naroda u BiH. Mađari razumiju tešku poziciju pravoslavne i katoličke zajednice, jer su i oni pet vijekova bili u stalnim sukobima sa islamom koji je želio pokoriti hrišćansku Mađarsku – kaže Radanović za Srnu.

Tako, ističe on, i komesar EU za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji mnogo bolje razumije srpsku poziciju u BiH, što je pokazao i na jučerašnjem sastanku u Briselu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Veći dio država u EU je pod uticajem politike iz SAD, i svoju politiku prema BiH prilagođavaju politici koju prema BiH vodi SAD – rekao je Radanović, komentarišući jučerašnju rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH u kojoj se pozivaju politički akteri da ostvare napredak u ostvarivanju 14 ključnih prioriteta, ali i međunarodni akteri da reaguju „na secesionističke napore rukovodstva Srpske“.

Prema njegovim riječima, SAD nemaju problem ako se na teritoriji BiH stvori jaka bošnjačka muslimanska država, jer je BiH daleko od SAD, ali nije jasno kako to ne razumiju političari koji upravljaju državama u EU, jer BiH ima 1.011,4 kilometara kopnene granice sa EU.

– U EU nisu svjesni da oni, pomažući muslimane u BiH, ne stvaraju funkcionalnu BiH, nego muslimansku BiH – smatra Radanović.

Ako su u BiH, pita on, problem srpska ili hrvatska politika, kako onda da tamo gdje muslimani samostalno vladaju nema nikakve multietničnosti.

Radanović precizira da je u Kantonu Sarajevo Srba u javnom sektoru svega 1,8 odsto, a u Tuzlanskom kantonu od 450 zaposlenih samo je 14 Srba.

– Ovi podaci i statistika su neumoljivi i jasno pokazuju da imamo problem sa velikobošnjačkom politikom koja se zamaskirala u građansku BiH – upozorava predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Radanović predlaže da institucije Republike Srpske odštampaju 1.000 primjeraka knjige „Islamska deklaracija“ i da se na svakom sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice primjerak knjige da na poklon, da stranci pročitaju i znaju šta je bošnjačka politika.

– Pod plaštom „funkcionalne BiH“ se radi na unitarizaciji i stvaranju države jedan čovjek – jedan glas. Kako funkcioniše bošnjačka politika kad ima poziciju jedan čovjek – jedan glas najbolje znaju Srbi u kantonima gdje su muslimani većina – kategoričan je Radanović.