Radanović: Kažnjavanje Srba za nošenje zastave u Odžaku nije iznenađenje

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da nije iznenađen što je Srbin u opštini Odžak kažnjen sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, s obzirom na to da je riječ o Posavskom kantonu, koji do danas nije sproveo presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

– Od njih me ništa ne čudi i na taj način se sa područja Odžaka žele ukloniti Srbi. Činjenica je i da je na posljednjim izborima Srbin iz SNSD-a osvojio mandat u Opštinskom vijeću ove lokalne zajednice i predstavlja neku vrstu jezička na vagi, što im predstavlja dodatni problem – rekao je Radanović.

Radanović je pojasnio da se izricanjem kazne za isticanje zastave Srbije jasno poručuje Srbima da za njih nema mjesta u FBiH.

– Naše je da se borimo, kao što su to učinili ljudi u Odžaku koji imaju svog predstavnika u Opštinskom vijeću. Srpski narod do danas nije konstitutivan u Ustavu Posavskog kantona – ukazao je Radanović.

Kada je riječ o isticanju zastave Srbije, Radanović je istakao da je riječ o međunarodno priznatoj državi čija se zastava vijori ispred sjedišta UN na Ist Riveru u Njujorku, ali i u drugim svjetskim metropolama.

– Ne razumijem da bilo koji organ vlasti u BiH može da smatra da nekog vrijeđa isticanje zastave međunarodno priznate države. Nije problem da se zastava Srbije vijori u svjetskim metropolama, ali je problem u Odžaku – rekao je Radanović.

Radanović smatra da zastava Srbije vrijeđa Bošnjake i Hrvate možda zbog činjenice da je Odžak tokom Drugog svjetskog rata bio ustaško uporište.

– Berlin je pao 9. maja, a Odžak 25. maja 1945. godine – rekao je Radanović i dodao da su mnogi današnji stanovnici potomci tih koji su se borili u vojnim formacijama Nezavisne Države Hrvatske i nasljednici ustaške ideologije.

Radanović je podsjetio i da su Srbi iz Bosanskog Petrovca kažnjeni prošle godine zbog nošenja badnjaka.

– Svake godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sprorazuma se tradicionalno obilježavao Badnji dan, Božić, pravoslavna Nova godina, da bi se prošle godine dogodilo da učesnicima kolone budu izrečene novčane kazne, a da su dva policajca koja rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona suspendovana jer su učestvovali u proslavi Badnjeg dana – podsjetio je Radanović.

Prema njegovim riječima, za svakog ko se bavi zaštitom prava Srba u FBiH, više ništa ne može biti iznenađenje.

– Srbi se u FBiH vide kao problem koji treba da bude riješen upravo kažnjavanjem ili omalovažavanjem – smatra Radanović.

Srbin u opštini Odžak kažnjen je sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije. Ova novčana kazna izrečena je na Badnji dan, kada pravoslavci tradicionalno obilježavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.