Radanović: Nedopustivo da bude formiran migrantski centar u srpskom selu Lipa

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa, kod Bihaća, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi bude formiran migrantski centar.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da je Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na jučerašnjem zasjedanju zaključila da migrantima bude zabranjeno kretanje kroz gradove zbog rizika od širenja virusa korona, te da budu nastavljene aktivnosti na zatvaranju migrantskog kampa „Bira“ u Bihaću, a da kao nova lokacija bude određeno srpsko selo Lipa, gdje bi bio formiran šatorski kamp.

– Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH smatra da je ova odluka Operativne grupe prvenstveno nezakonita, jer nemaju nadležnost za upravljanje migrantskom krizom, a sa druge strane, oni već dvije godine stalno potenciraju da u srpska sela budu smješteni migranti. To je očigledna namjera zastrašivanja Srba, da i ono malo što ih se tu vratilo ne razmišlja o ostanku na tom području – ističe Radanović.

On navodi da ne postoji nijedan motiv, osim političkog da migrantski centar bude smješten u to selo i da Srbi budu uklonjeni sa područja Bihaća.

– Oni neće da kažu da je to srpsko selo, nego livada Lipa. Vlada USK-a, možemo slobodno reći, čini sve kako bi otežala život Srba na tom području i učinila da ih više tamo nema – tvrdi Radanović.

On naglašava da je Odbor izričit u tome da migrantski centar ne može biti formiran ni na jednom području koje je 1991. godine bilo naseljeno većinskim srpskim stanovništvom.

– Ne može biti smješten migrantski centar u srpsko selo, jer je to kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kršenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH, koji tretira da se na poljoprivrednom zemljištu ne može napraviti ništa drugo, osim da ono služi za razvoj poljoprivrede – ističe Radanović.

On naglašava da ne može Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma biti sprovođen kako se kome sviđa, kao i da se sprovodi na teritoriji cijele BiH, a ne samo Republike Srpske.

– On je gotovo u potpunosti sproveden u Srpskoj, a u FBiH se prave ovakve smicalice, da se migranti stavljaju u selo koje je okruženo drugim srpskim selima, da bi se zastrašio narod i da ne bi bio na tom području – dodaje Radanović.

On ukazuje da je selo Lipa sistematski uništeno, te da je već 25 godina nenaseljeno zato što nikada nije uvedena struja, popravljeni putevi, vodovod, koji je nekada tu bio, iako ima pet izvora i slično.

– Ovo selo je 25 godina namjerno zapostavljano i nije se htjelo pomoći ljudima, iako je više od 150 Srba podnosilo zahtjeve i ministarstvu USK-a i ministarstvima na nivou FBiH, da budu obezbijeđena sredstva za povratak. Nikada se nije htjelo izaći u susret, namjerno je ostavljano kao selo koje je okruženo drugim srpskim selima da bi tu eventualno bila napravljena neka manipulacija da Srbe rastjeraju iz okolnih sela – istakao je Radanović.

Radonović je napomenuo da su i ranije ukazivali da to ne dolazi u obzir, te da su i prošle godine podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića zbog toga što je grad dao određene saglasnosti da može biti formiran migrantski centar na području sela Lipa.