Radanović: Pomoći srpskom narodu da sačuva svoju zemlju

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Protjerivanje Srba iz Republike Srpske Krajine i sa područja Visoke Krajine treba posmatrati kao jedno stradanje, jer je jedan pravoslavni srpski narod, koji je na ovom području živio od pamtivijeka, uklonjen, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

On je podsjetio da je na današnji dan 1995. godine, u 5.00 časova počela dugo planirana, od Zapada odobrena i pomagana operacija hrvatske vojske, u kojoj je fizički eliminisan srpski narod sa teritorije Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

– Starci, žene i djeca koji su ostali u Krajini su ubijani, prebijani, pljačkani. Spaljena su sva srpska sela u Krajini. Srpski narod Visoke Krajine, Petrovca, Drvara i Ključa je pokazao velikodušnost, davao hranu i vodu narodu u kolonama – naveo je Radanović u pisanoj izjavi.

Napominjući da je franački pisac, naučnik i kraljevski biograf Ajnhart (775-840) pisao da su Srbi narod koji zauzima najveći dio Dalmacije, Radanović je rekao da danas, poslije 1.300 godina, pravoslavnih Srba gotovo da nema na području Dalmacije, a nema ih ni u Lici, Kordunu, Baniji.

– Ne možemo očekivati da će se Srbi vratiti pod hrvatsku i muslimansku vlast jer tamo nisu dobrodošli, ali moramo pomoći narodu da sačuva svoju zemlju, svoje šume, njive i kuće i da ostvari svoja prava garantovana Dejtonskim sporazumom. Republika Srpska i Srbija treba da nastave da pomažu našoj crkvi, da obnavljamo i gradimo nove pravoslavne crkve u Republici Srpskoj, Krajini i na području Visoke Krajine – Petrovcu, Krupi, Sanskom Mostu, Ključu Grahovu, Livnu, na Kupresu, Jajcu, na Vlašiću – poručio je Radanović.

On je zaključio da Srbi moraju da se organizuju i da svako srpsko selo u Krajini i Visokoj Krajini ima organizovano čišćenje i uređenje svih pravoslavnih starih i novih grobalja, da se grade kapele pored grobalja, da se obnove slova i krstovi i da se popravljaju i dižu spomenici.

– Vidljivost naše pravoslavne Crkve je dokaz da pobjeđujemo. To što će zvona zvoniti i groblja opstati je naša pobjeda – ocijenio je Radanović.

Prema njegovim riječima, pravoslavna groblja dokazuju da su pravoslavni Srbi najstariji autohtoni narod na području Krajine i Visoke Krajine.

– Moramo sačuvati pravoslavlje – poručio je Radanović.