Radanović: Rješenje o zabrani održavanja skupa nekorektno, uputićemo žalbu

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Rješenje o zabrani održavanja mirnog skupa je apsolutno nekorektno i uputićemo žalbu ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović za RTRS.

Radanović je naveo da se u zabrani navodi da može doći do ugrožavanja bezbjednosti lica i imovine.

– Ono što znam jeste da niko ne bi ugrozio nikakvu bezbjednost bilo kome i to je apsolutno svima jasno. Ali evo, MUP Kantona Sarajevo je ovako odlučio. Mi sada idemo sa žalbom prema ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da oborimo ovo njihovo rješenje jer nije u skladu sa zakonom. Trudićemo se da se skup održi. Oni jesu donijeli rješenje o zabrani, ali sad ćemo mi to pravno da oborimo – poručio je Radanović.

Istakao je da je Sarajevu problem da se okupi i osam Srba, a ne 8.000.

– Oni jednostavno ne mogu da podnesu da se Srbi okupljaju. Oni ovdje idu sa političkim motivom da do kraja ponize Srbe, da kažu „ne možete u Sarajevu ništa održati“ – istakao je Radanović.

Podsjetimo, Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH za održavanje javnog skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH, 1. septembra, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz bezbjednosnih razloga.