Radanović: U Federaciji BiH smišljeno zatiru sve što je srpsko

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na području Federacije BiH ne postoji nijedno predratno pravoslavno groblje da nije oštećeno, a zabilježeni su i brojni slučajevi namjernog oštećenja kapela i crkava, kao i promjene toponima koji su podsjećali na Srbe, tvrdi predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

– Na području FBiH, na kome je do posljednjeg rata živjelo 542.000 Srba, od početka sukoba do danas oštećeno je ili dobrim djelom srušeno i uništeno 1.100 pravoslavnih grobalja – rekao je Radanović za „Politiku“.

Radanović je u osvrtu na nedavno skrnavljenje pravoslavnog groblja u Gornjim Fatovima u Maoči kod Brčkog rekao da je slučaj Maoče, najvećeg uporišta vehabija u BiH, samo jedan od mnogobrojnih primjera skrnavljenja pravoslavnih grobalja i bogomolja u FBiH.

On je naveo da se na svakom od stotinjak pravoslavnih grobalja u Tuzlanskom kantonu može vidjeti po nekoliko oštećenih grobova i srušenih i išaranih ili u potpunosti razbijenih nadgrobnih spomenika.

– Mnoga od grobnih mjesta se i ne vide od smeća i uginulih životinja, koji se tu namjerno ostavljaju – istakao je Radanović.

On je pozvao strane zvaničnike u BiH da obiđu sva povratnička mjesta u Republici Srpskoj i FBiH i posjete i muslimanska i pravoslavna groblja, te da se lično uvjere u kakvom su stanju.

Radanović je ukazao i na brojne slučajave namjernog oštećenja kapela i crkava, od kojih su neke i opljačkane, a neke čak i zapaljene, kao što je crkva u selu Vrelo kod Cazina koja još nije obnovljena.

– Nije slučajnost da se baš u mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ruše i uništavaju pravoslavna obilježja. To se radi smišljeno – smatra Radanović.

U prilog tome on je naveo da je u FBiH promijenjeno i 1.800 toponima koji su podsjećali na Srbe, kao što je slučaj sela Mitrovo Brdo u Srednjebosanskom kantonu.