Radmanović i Čović zatražili od EU kandidatski status

6
Foto: Ilustracija

Predstavnički dom i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su zahtjev za dodjelu kandidatskog statusa BiH po ubrzanom postupku radi očuvanja stabilnosti zemlje i ukazali na značaj izbornih i ustavnih reformi kako bi se omogućilo sprovođenje izbornih rezultata, potvrđeno je Srni iz parlamenta BiH.

Članovi Kolegijuma oba doma parlamenta Dragan Čović i Nebojša Radmanović poslali su pismo Evropskom savjetu uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodjela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

U pismu, koje je proslijeđeno i Evropskom parlamentu, ministrima spoljnih poslova EU i Velikoj Britaniji, navodi se da izaslanici i poslanici oba doma parlamenta BiH jednoglasno traže da BiH hitno bude dodijeljen kandidatski status.

– Naš zahtjev dolazi u vrijeme ozbiljnih izazova za evropski kontinent. Duboko smo svjesni radikalnog pogoršanja međunarodnih političkih, privrednih i bezbjednosnih prilika, koje opravdano izazivaju osjećaj neizvjesnosti i ugrožene bezbjednosti kod naše populacije, čije interese možemo zaštititi jedino ubrzanom integracijom u EU – navodi se u zahtjevu Parlamenta BiH.

Dodaje se da bi dodjelom kandidatskog statusa BiH bila unaprijeđena stabilnost ove zemlje, te perspektiva proširenja EU na prostoru jugoistočne Evrope.

Čović i Radmanović u zahtjevu su ukazali i na značaj hitne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH da bi bilo omogućeno neposredno sprovođenje izbornih rezultata na sljedećim opštim izborima.

– Vjerujemo da hitnim ispunjavanjem prioriteta BiH znatno približavamo njenom strateškom cilju, visokim evropskim standardima vladavine prava i demokratske vladavine – navedeno je u dopisu.

Evropska komisija predložila je da Ukrajini i Moldaviji na zasjedanju Savjeta EU bude dodijeljen status kandidata o čemu će se odlučivati na samitu danas i sutra, a Slovenija je službeno predložila da i BiH dobije status kandidata čemu se priključilo još zemalja EU, među kojima je i Hrvatska.

Lideri EU i zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu uoči junskog sastanka Evropskog savjeta, objavljeno je na sajtu EU.