Radmanović: Izostanak finansiranja Međunarodne organizacije za migracije samo jedan od problema

13
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da je izostanak finansiranja Međunarodne organizacije za migracije samo jedan od problema koje BiH ima, a odnosi se na priliv migranata.

– Ne mislim da se ključno pitanje odnosi na granicu BiH i Srbije kada je riječ o dolasku migranata. Mora biti šira akcija Evrope kojom bi bilo riješeno pitanje priliva migranata, a vjerujem da ćemo u narednom periodu imati kvalitetnije mjere Savjeta ministara i biti pronađena potrebna novčana sredstva – rekao je Radmanović.

On je podsjetio da BiH prethodnih nekoliko godina nije posvetila dovoljno pažnje zbog ogromnog priliva migranata na Balkan i u Evropu.

– Podsjećam da je veći priliv migranata bio u Grčkoj, Italiji i Španiji nego kod nas, što je morao biti signal da je potrebno voditi računa. Društvo u BiH se mora ozbiljnije suočiti sa problemom migranata – naglasio je Radmanović.

IOM je obavijestio Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da finansira troškove smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji u nadzoru granice.

Imajući u vidu da na taj način IOM ostavlja granicu Republike Srpske sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kad se očekuje novi priliv migranata, Granična policija je, prema saznanjima Srne, o tome obavijestila Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara od kojeg traži da hitno budu obezbjeđena dodatna sredstva za ovu namjenu kako bi aktivnosti MUP-a Srpske na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić potvrdio je juče Srni da IOM od petka, 31. januara, neće više finansirati angažovanje 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažovana kao ispomoć u nadzoru granice, te istakao da će do pronalaženja rješenja Granična policija nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.