Radmanović: Presuda iz Strazbura neustavna, neprimjenjiva i može izazvati veće probleme

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović istakao je da nova presuda Evropskog suda za ljudska prava ne poštuje ustavne norme BiH, neprimjenjiva je u njoj i samo može izazvati veće probleme od postojećih.

Radmanović je ocijenio da takve presude „daju krila“ nekim ljudima u BiH koji hoće da budu protiv Ustava BiH, protiv ravnopravnosti naroda i misle da su iznad toga, ukazujući i da takvim presudama BiH ima problem.

– To se dešava vrlo često u zadnje vrijeme, ne znamo kad će i kako će završiti. Ova presuda, kao i neke ranije, osim što ne poštuju ustavne norme BiH, neprimjenjive su u BiH. Samo mogu izazvati veće probleme nego što ih imamo – rekao je Radmanović.

On je naveo da se u posljednje vrijeme dešava da Evropski sud za ljudska prava donosi presude koje svi u BiH komentarišu, svako iz svog ugla.

Radmanović je pojasnio da Evropski sud za ljudska prava po nekim svojim normama donosi odluke ili presude koje nisu u skladu ni sa stanjem u BiH, niti u skladu sa Ustavom BiH, sa entitetskim i kantonalnim ustavima entiteta.

– Odluke su potpuno van normi života u BiH, koji se zasniva na ravnopravnosti naroda entiteta. To se ne može promijeniti nikakvom presudom, nego samo izaziva nove revolte i probleme – istakao je Radmanović za Srnu.

Evropski sud za ljudska prava je, u danas objavljenoj presudi, utvrdio da je došlo do povrede člana jedan Protokola 12 (opšta zabrana diskriminacije) i Evropske konvencije o ljudskim pravima zbog toga što Slaven Kovačević, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, „nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvu BiH“.