Radmanović: Ustavni sud BiH se ponovo stavio iznad zakona i Ustava

2
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da u Sarajevu očekuju da Ustavni sud BiH radi ono što oni nisu mogli da ostvare političkim sredstvima, što je izuzetno opasno ne samo za pitanje imovine, nego po cjelokupne odnose u BiH.

Radmanović je ocijenio je da je besmislena odluka Ustavnog suda BiH kojom je van snage stavljen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj i da je očigledno da je Ustavni sud BiH ponovo podlegao pritisku političkih ekipa iz Sarajeva uz sadejstvo pojedinih predstavnika međunarodne zajednice.

– Ustavni sud BiH ponovo se stavio iznad zakona i Ustava BiH. Najveću odgovornost za takvo ponašanje snose pojedinci iz međunarodne zajednice koji su u proteklom periodu podržavali vanustavno djelovanje Ustavnog suda što su obilato koristili bošnjački političari podnoseći apelacije čiji je ishod unaprijed bio poznat – rekao je Radmanović Srni.

On je podsjetio da, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, imovina pripada isključivo entitetima i da se Ustavni sud BiH odlučujući po apelaciji bošnjačkih delegata u Domu naroda ponovo bavio pitanjima koja su van okvira nadležnosti te institucije.

– Domaće političke snage godinama ne mogu da postignu dogovor o imovini. Kada se prije deset godina bilo blizu dogovora, ponovo su sarajevski političari uz podršku stranaca taj dogovor srušili. Sada u Sarajevu očekuju da Ustavni sud radi ono što oni nisu mogli da ostvare političkim sredstvima što je izuzetno opasno ne samo za pitanje imovine, nego po cjelokupne odnose u BiH – rekao je Radmanović.

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH.