Radojičić: Banjaluka otvara treći karantin

7
Foto: Grad Banja Luka/Facebook

Ulazimo u otvaranje trećeg karantina u Srednjoškolskom đačkom centru u Banjaluci u koji će biti smješteni oni koji dolaze sa graničnih prelaza, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radojičić je ponovio da Banjaluka ima dva karantina u kojima je smješteno 56 lica, u kućnoj izolaciji je 2.100, dok je značajan broj izliječenih.

– Ono što je pozitivno u velikom broju testiranih je mali postotak pozitivnih i da se broj lica sa teškom slikom ili održava ili smanjuje, tako da situaciju možemo ocijeniti da je pod kontrolom – naveo je Radojičić i dodao da to ne daje razlog za popuštanje mjera.

Štab je razmatrao izvještaje o svim linijama kontrole, a novi subjekti kojima je dozvoljen rad biće kontrolisani.

– Do 13. aprila su na snazi postojeće mjere i do tada ćemo procjenjivati dalji razvoj situacije. U ovom momentu razrađujemo dva scenarijuma – jedan se odnosi na mogućnost uvođenja radikalnijih mjera i restrikcija, a drugi na kontrolisano i plansko otvaranje onoga što sada ne radi, što bi bilo moguće kada bude opadao broj oboljelih – kaže Radojičić.

Zabrana okupljanja na novim lokacijama

Kastel, Kampus i nekolko stadiona biće zatvoreni. Na tim mjestima primjećen je takođe veći broj okupljanja građana i zbog toga je donesena odluka o njihovom zatvaranju, saopšteno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su u gradu 232 lica zaražena virusom korona, da je situacija pod kontrolom, ali da će zbog okupljanja građana biti zatvorene navedene lokacije.

– Od 19. marta do danas zadržava se isti trend, što je, s jedne strane, dobra informacija jer nema eksplozivnog rasta zaraze. I dalje se nalazimo u usponskoj fazi epidemije i ne možemo govoriti da je Banjaluka stigla do njenog vrhunca – rekao je Radojičić u obraćanju javnosti nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Radojičić je istakao da će dodatno biti kontrolisani objekti i ustanove od posebnog interesa.

Radojičić je upozorio da, s obzirom da se bliže katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs, Đurđevdan i Prvi maj, postoji mogućnost da u narednom periodu budu donesene još neke restriktivne mjere.

On je podsjetio da je utorkom i petkom, od 7.00 do 10.00 časova, i dalje na snazi zabrana kretanja za lica mlađa od 65 godina.

Iz Štaba i poziv građanima na disciplinu i poštovanje mjera, koje, prema važećim odlukama, traju do 13. aprila.

Konferencija za novinare – Gradski štab za vanredne situacije Banja Luka

Posted by RTRS vijesti on Thursday, April 9, 2020