Radojičić i Cvijanovićeva ozvaničili početak izgradnje mosta u Docu

17
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ozvaničili su danas početak izgradnje novog i najvećeg mosta preko rijeke Vrbas u naselju Dolac, koji će koštati 7,5 miliona KM i povezati centar grada sa naseljima Obilićevo i Starčevica.

Cvijanovićeva je rekla da sve ovo što treba da počne da se radi nosi pečat domaće pameti, te da dokazuje da gradska vlast, ali i svi danas okupljeni imaju viziju kako treba da se razvija i Banjaluka i Republika Srpska.

– U narednom periodu imamo ambiciozne planove, jer Banjaluka zaslužuje najambicioznije planove – istakla je Cvijanovićeva.

Radojičić je rekao da će novi most biti nova razglednica Banjaluke i most 21. vijeka.

Riječ je o početku prve faze izgradnje mosta, koji će graditi domaća kompanija „Integral inženjering“ koja je izabrana na međunarodnom tenderu i s kojom je nedavno potpisan ugovor o izgradnji.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, lideri pojedinih političkih partija i brojni građani.

U prvoj fazi gradiće se kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a rok za izvođenje radova je dvije godine.

Projekat uključuje i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dijela na obje strane rijeke Vrbas, koja će se izvoditi u sedam faza.

U kasnijim fazama radiće se i pješačko-biciklistički most, rekonstrukcija saobraćajnica sa obje strane Vrbasa, od Bulevara cara Dušana do mosta, kao i rekonstrukcija i proširenje postojeće Mačvanske ulice kod Klinike za psihijatriju i spajanje sa Istočnim tranzitom.

Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cijele zone Doca.

Pripreme za gradnju mosta trajale su tri godine, a idejno rješenje je dobijeno na međunarodnom arhitektonskom konkursu.