Radojičić: Jevrejska zajednica ostavila dubok pečat na kulturu i razvoj

28
Foto: Igor Radojičić/Twitter

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je jevrejska zajednica na području ovog grada postojala vijekovima, te da je, iako malobrojna, ostavila dubok pečat na kulturu i razvoj ovih krajeva.

– Brojne jevrejske porodice bile su poznate u razvoju i istorijatu grada Banjaluke – rekao je Radojičić novinarima nakon što je povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta položio vijenac na jevrejskom dijelu groblja u banjalučkom naselju Pobrđe.

Radojičić je rekao da je ta populacija stanovništva, nažalost, u Drugom svjetskom ratu gotovo poptpuno iskorijenjena.

– U Banjaluci je izgrađen novi Jevrejski centar koji je jedan od simbola njihovog viševjekovnog prisustva na ovim prostorima, a grad Banjaluka i Republika Srpska danas održavaju vrlo bliske i dobre odnose sa Izraelom i jevrejskom zajednicom – istakao je Radojičić.

On je rekao da u Banjaluci postoji veliko razumijevanje prema stradanjima iz Drugog svjetskog rata jer su na ovim prostorima čitav pogrom doživjeli Jevreji, Srbi, Romi i antifašisti.

– Pred nama je održavanje nekoliko komemoracija povodom stradanja srpskih civila u banjalučkim naseljima Drakulić i Šargovac i brlo se dobro razumijemo sa jevrejskom zajednicom o ovoj tragičnoj temi – poručio je Radojičić.

Potpredsjednik Jevrejske opštine Banjaluka Đorđe Mikeš rekao je novinarima da se danas obilježava Dan holokausta u kojem je živote izgubilo šest miliona ljudi.

– Na ovaj način želimo da odamo počast svim stradalim, ali i da podsjetimo čitav svijet na zlo koje može da se desi. Nastojimo da spriječimo da se tako nešto više ikad ponovi – istakao je Mikeš.

Mikeš je podsjetio da je u BiH prije Drugog svjetskog rata živjelo 14.500 Jevreja, od čega je oko 30 odsto preživjelo taj rat u Sarajevu i Mostaru, dok je na području Banjaluke od 400 Jevreja, koliko ih je živjelo prije Drugog svjetskog rata, ubijeno 340, 40 se vratilo u Banjaluku, od kojih se 1948. godine polovina odselila u Izrael.

On je rekao da Jevrejska opština Banjaluka danas broji 115 članova i ima Jevrejski kulturni centar koji je dobila prvi put nakon 75 godina – malu sinagogu.

Vijence su položili i predstavnici Jevrejske opštine Banjaluka, Društvo Srpsko-Jevrejskog prijateljstva, te građani pojedinačno.

Ovom događaju prisustvovao je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.